Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 13. 9. 2010

14. 9. 2010 | Agris

Záchrana hřebčína Kladruby se nekoná

Jednomu z klenotů české kultury hrozí postupný zánik. Vláda Jana Fischera v květnu schválila transformaci hřebčína Kladruby ze státního podniku na příspěvkovou organizaci, aby mu umožnila čerpat evropskou dotaci, a alespoň částečně tak pomohla jeho záchraně. Jenže se ukazuje, že slibovaná suma 300 milionů korun z fondů EU není k dispozici.

Spotřeba hnojiv loni klesla o 40 pct, podle ekologů jen dočasně

Čeští zemědělci v důsledku propadu výkupních cen komodit a zdražení průmyslových hnojiv v loňském roce omezili jejich používání téměř o 40 procent. Mírně poklesla také spotřeba pesticidů, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství (MZe). Ekologové tento jev vítají, je podle nich však jen dočasný. Ochránci přírody dlouhodobě intenzivní zemědělství kvůli vysoké spotřebě chemikálií kritizují.

CNN: Mráz vyhání mongolské pastevce z jejich půdy

Pro osmatřicetiletého Bajancula byla letošní zima tou poslední, kterou přetekl pohár jeho trpělivosti. Poté, co přišel o třetinu stáda, které mu uhynulo při teplotách klesajících k mínus 45 stupňům Celsia, se rozhodl vzdát nomádského života a zkusit štěstí ve městě, napsal zpravodajský server CNN. "Poslední zima byla byla prostě příliš tvrdá," říká, zatímco pomalu žene své stádo z pastvin v Bulganském ajmaku (kraji) na trhy v hlavním městě Ulánbátaru.

USA: ministerstvo podpoří školní zahrady a vzdělávání o zdravém stravování

Americký ministr zemědělství Tom Vilsack v srpnu oznámil, že jeho úřad spustil pilotní program s názvem People's Garden School Pilot Program (dá se přeložit jako „Školní zahrady pro veřejnost“). Program bude podporovat vytvoření a provoz školních zahrad v chudinských čtvrtích, vzdělávat studenty o zemědělství a zdravém stravování. Program má rozpočet 1 milion dolarů (téměř 20 milionů Kč).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 14. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 06:26