Agris.cz - agrární portál

Jen švýcarský sýr "Gruyere" má chráněné označení původu

15. 9. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Souboj mezi Francií a Švýcarskem o ChOP pro tradiční sýr byl ukončen stažením žádosti francouzského producenta.

V polovině srpna 2010 stáhl francouzský výrobce sýra Gruyere svou žádost o udělení chráněného označení původu (ChOP). Sýr Gruyere sice evidentně pochází ze Švýcarska a jméno má podle vesnice na úpatí francouzko-švýcarských Alp, ale vzhledem k tomu, že ve Francii získal značnou oblibu, je tam všeobecně považován za francouzský. Jedná se o středně tvrdý sýr, který zraje 3-14 měsíců a někdy i déle, v jeskyních či chladných sklepích, a využívá se hlavně k přípravě teplých pokrmů, především sýrového fondue.

Švýcarská a francouzská verze tohoto výrobku se mírně liší v chuti a tvaru. Francouzský sýr Gruyere vyráběný v regionu u švýcarských hranic se tradičně vyznačuje většími dutinami.

Ačkoli Švýcarsko nepatří do EU, má nyní švýcarská varianta sýra, na rozdíl od francouzské, výlučné právo na používání chráněného označení původu. Přitom však i francouzská verze může být prodávána pod názvem Gruyere, ale bez evropského označení ChOP. Obě země mají ve svých zemích udělenu značku původu „Apellation d´origine controlee“ (AOC) a používají ji, ale obě země měly zájem rozšířit chráněné označení na celý trh EU. Konflikt v této věci začal v r. 2007, kdy následně po žádosti Francie, žádalo i švýcarské Federální ministerstvo zemědělství o udělení evropského chráněného označení pro svůj sýr Gruyere.

Tento souboj není ve sféře sýrů ojedinělý. V r. 2007 byl ementál akceptován za podpory Codex Alimentarius jako tradiční švýcarský sýr, přestože mnohé jiné státy požadovaly, aby označení „ementál“ bylo uznáno za druhové označení, protože se tak vyrábí po řadu desetiletí.

EU Food Law, 2010, č. 449, s, 6


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 15. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:40