Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR jednaly s Odborovým svazem o tendrech na rok 2011

15. 9. 2010 | Lesy České republiky, s. p.

Vedení Lesů ČR jednalo s představiteli Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v  ČR. Generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora toto jednání svolal, aby informoval Odborový svaz o připravovaných tendrech pro rok 2011 a o přijatých úsporných opatřeních.

„Odborový svaz je pro nás důležitým partnerem, protože sdružuje odborové organizace zaměstnanců firem v  lesnicko-dřevařském sektoru. Jednání jsem svolal proto, abychom pravdivě informovali Odborový svaz o zajištění prací v  lesích v příštím roce a vyvrátili tak neopodstatněné obavy malých a středních firem o přístupu k  zakázkám, a abychom poskytli informace o přijatých úsporných opatřeních, které se projeví i v oblasti zaměstnanosti. Chtěl jsem ubezpečit Odborový svaz o tom, že nedojde k  přerušení prací v  lese, a že přijatá úsporná opatření nebudou mít vliv na řádnou péči o les. Protože informace poskytované některými médii nejsou vždy objektivní a přispívají k  nejistotě v  lesnicko-dřevařském sektoru, měl jsem zájem uvést věci na pravou míru a dát prostor k diskusi,“ uvádí k důvodu jednání Svatopluk Sýkora.

Diskutovalo se o zejména o principech tendrů, o zajištěn í prací v lese, o zásobování trhu dřívím a o přístupu malých a středních firem k  zakázkám. Generální ředitel představitele Odborového svazu ubezpečil, že tendry se striktně řídí zákonem, a že způsob tendrů umožní i malým a středním firmám účast ve výběrovém řízení, protože územní jednotky s menšími výměrami dávají dostatečný prostor pro malé a střední firmy.

Obě strany projednaly svá stanoviska k  tendrům i k úsporným opatřením a považovaly jednání za přínosné.

„Považuji naše jednání za velmi pozitivní a v budoucnu by nemělo zůstat jen u tohoto prvního setkání. Protože máme celou řadu společných témat, jsem rád, že předseda Odborového svazu přijal můj návrh na pravidelná setkání, kde se budeme nejen vzájemně informovat, ale i hledat společné názory a cesty, a tím přispějeme ke stabilizaci v lesnicko-dřevařském sektoru,“ dodává generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Poznámky:

Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o téměř 20 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o čtvrtinu délky vodních toků a bystřin v  ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva, což je cca 50% celkové těžby dřeva na území ČR.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v  lesích hospodaří v  souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 15. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:46