Agris.cz - agrární portál

V Karlovarském kraji letos komplikuje závěr sklizně špatné počasí

15. 9. 2010 | ČTK

V Karlovarském kraji je letošní sklizeň už v konečné fázi, obilí pěstované na zhruba 20.000 hektarech bylo posečeno na 91 procentech ploch. Průměrný výnos 4,3 tuny z hektaru sice v porovnání s předchozími roky nepatří k nejhorším, ale kvůli velmi nepříznivému počasí je kvalita obilovin podprůměrná. Časté deště zpožďují i úklid slámy a přípravu ploch určených pro setí ozimých obilovin. ČTK to dnes řekl Miroslav Hrbek z chebské Agentury pro zemědělství a venkov.

Žně v regionu začaly na přelomu července a srpna, ale od té doby bylo jenom málo dnů, kdy nepršelo. Zemědělci se shodují v tom, že tak špatně se sklízelo snad naposledy před 30 lety. Jan Bříza z Agrokombinátu Dolní Žandov poznamenal, že úrodu z polí musejí takříkajíc po troškách krást. "Chvíli sekáme a pak pořád stojíme. Plochy jsou mokré, na plodinách se objevují plísně. Výnosy relativně ujdou, ale ta kvalita je dost špatná. Za této situace zhruba dvacetiprocentní růst výkupních cen mnoho nepomůže," podotkl.

V Karlovarském kraji zemědělci sklidili už veškerou úrodu řepky, která byla letos vyseta na zhruba 6634 hektarech. Průměrný výnos byl 2,6 tuny z hektaru, loni to přitom bylo 3,09 tuny. Odhady Českého statistického úřadu z poloviny letošního srpna počítaly s třemi tunami. Jarní ječmen je sklizen z 95 procent ploch a zbývá ještě posekat asi 100 hektarů. Průměrný výnos se zatím pohybuje kolem 3,3 tuny. "K ukončení letošní sklizně by bylo zapotřebí alespoň dvou až tří slunečných dnů," dodal Hrbek.

Ozimá pšenice je sklizena z 91 procent ploch, schází posekat kolem 1100 hektarů. Výnos je prozatím zhruba 4,8 tuny z hektaru, což odpovídá upřesněné prognóze statistiků. Loni dosáhl 4,92 tuny z hektaru. Ozimé žito je sklizeno z 59 procent při hektarovém výnosu 3,6 tuny. Stále chybí dosekat kolem 400 hektarů. "Letošní sklizeň bude kvůli mokru i mnohem nákladnější. Vlhké zrno je třeba dosušovat, což znamená vyšší spotřebu energií. V těžkém terénu dostává pořádně zabrat i technika," konstatoval Bříza.

Plochy, na nichž se v Karlovarském kraji pěstují obiloviny, po loňské sklizni zemědělci snížili. Loni se obilí pěstovalo v regionu na 21.442 hektarech, letos je plocha menší o 1556 hektarů. Obilí je většinou nahrazováno řepkou či trávou. V Karlovarském kraji sklidili zemědělci loni o asi 12,3 procenta obilovin méně než v roce 2008. Pokles sklizně, která činila 95.822 tun, ovlivnil méně úrodný rok i klesající výkupní ceny obilovin.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:48