Agris.cz - agrární portál

Úroda jablek bude druhá nejnižší od roku 1995, ceny vzrostou

16. 9. 2010 | ČTK

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů bude zřejmě druhá nejnižší od roku 1995. Podle posledního odhadu k 1. září sklizeň meziročně klesne o 19 procent na necelých 118.000 tun. Důvodem propadu je nepříznivé deštivé počasí v době květu stromů. Protože výpadek postihl i ostatní země v Evropě a loňské zásoby jsou vyprodané, očekává se růst ceny jablek. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Nejnižší úroda jablek za posledních 15 let byla v ČR v roce 2007. Tehdy úrodu jablek zdecimovaly jarní mrazy a sklizeň pak spadla na pouhých 113.000 tun.

Ovocnáři čekají, že farmářské ceny jablek z letošní úrody se po loňském propadu dostanou k úrovni cen jablek z úrody roku 2008. Tehdy se ceny podle odrůdy a kvality pohybovaly mezi deseti až 14 korunami za kilogram. Ceny jablek z úrody roku 2009 pak kvůli hospodářské krizi spadly na šest až deset Kč za kilogram. Čeští pěstitelé kvůli tomu na tržbách ztratili kolem 200 milionů korun.

Růst cen jablek se dá podle Ludvíka čekat i v obchodech. Jak však bude výrazný, bude podle něj záležet na poptávce a na cenách konkurenčního ovoce jako jsou mandarinky, pomeranče a banány. Ovocnáři přitom čekají, že ceny se budou zvyšovat postupně s průběhem skladovací sezony. V letošní prodejní sezoně jablek v lednu až dubnu byla ceny v průměru na asi 25 Kč za kg.

"Poptávka po jablkách se začíná zvyšovat i kvůli nižšímu samozásobení ze zahrádek, kde je letos navíc velmi špatná kvalita," uvedl Ludvík. Česko tradičně není v produkci konzumních jablek soběstačné. Přibližně třetina jablek je na trhu z dovozu, nejvíce z Polska, Itálie a Belgie.

Z jednotlivých českých regionů je nejhorší situace ohledně úrody na střední a severní Moravě, kde se čeká sklizeň jablek meziročně nižší až o 40 procent. Naopak sklizeň zhruba na loňské úrovni by měla být v jižních a západních Čechách. "Vlhké počasí letošní vegetace má na svědomí i vyšší výskyt houbových chorob a tak podíl konzumních jablek určených pro čerstvý trh bude nižší," uvedl Ludvík.

Obdobná situace jako v ČR je i v dalších zemích EU. Polsko jako největší producent jablek v Evropě hlásí meziroční propad v produkci o 700.000 tun a sklizeň tam zřejmě nedosáhne ani dvou milionů tun. Nižší sklizně ohlásili i další významní evropští producenti. Například Belgie čeká propad o 27 procent, Německo o 17, Nizozemsko o 15, Francie o čtyři a Itálie o tři procenta.

Celkově se odhaduje, že Evropská unie sklidí letos 9,8 milionu tun jablek a sklizeň tak bude druhá nejnižší za posledních deset let. Meziročně se evropská sklizeň propadne o 11 procent.

Neúroda v Polsku již tlačí vzhůru ceny jablek na výrobu koncentrátů. Výkupní ceny moštových jablek od českých pěstitelů zatím vzrostly téměř ke 2,50 Kč za kilogram, zatímco loni nebyly ani na jedné koruně. "Vše podtrhuje i předpoklad nižší sklizně v Číně, která je jedničkou v produkci jablek na světě," uvedl Ludvík.

U hrušek se v Česku čeká sklizeň 3850 tun, což je o 34 procent méně než v rekordním roce 2009. Ve srovnání s pětiletým průměrem je však předpoklad sklizně o 21 procent vyšší. V EU se letos očekává sklizeň hrušek ve výši 2,16 milionu tun, což je meziročně o 19 procent méně. Mělo by tak jít o nejnižší sklizeň hrušek za posledních 20 let.


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:22