Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 17.9. – 19.9 .2010

20. 9. 2010 | Agris

Makro a ZŘUD Masokombinát otevřou v Poličce novou zpracovnu masa

Nový provoz na zpracování a distribuci masa, který si vyžádal investici 60 milionů korun, otevře v říjnu v Poličce velkoobchodní společnost Makro Cash&Carry a masokombinát ZŘUD. Stavba tzv. platformy na zpracování a distribuci masa byla v Poličce zahájena letos v únoru. Mluvčí společnosti Makro Romana Nýdrle ČTK sdělila, že díky novému projektu bude zrychleno zpracování masa a rozšířena jeho nabídka. Investice má mít také pozitivní vliv na ekonomiku prodeje masa.

11. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova odstartuje v říjnu

Investice do lesů, Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií, respektive inovací v potravinářství, Využívání poradenských služeb a Realizace místní rozvojové strategie - na tato opatření se zaměřuje 11. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova. Žadatelé mohou předkládat své projekty v termínu od 14. - 27. října, a to podle upravených pravidel, která například upravují preferenční kriteria a snižují administrativní nároky.

Na ptáky naposledy s olovem

V souvislosti s novou sezónou lovu divokých kachen, která začala 1. září, je nutno připomenout, že rok 2010 je poslední, kdy je možno používat k lovu vodního ptactva olověné broky. Myslivci jsou o uvedeném omezení dostatečně informováni a budou ho respektovat. Citace ze zákona 449/2001 Sb.: V Hlavě V Zakázané způsoby lovu § 45 odstavec (1): Lov zvěře smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání. Zakazuje se: w) používat olověné brokové náboje k lovu vodního ptactva.

Vinaři si vypomáhají hrozny z Maďarska

Pokud člověk v příštím roce sáhne v obchodě po lahvi vína některé z tuzemských vinařských značek, s větší pravděpodobností než v minulých letech narazí na nápis „země původu: Maďarsko“. Výpadek úrody v letošním roce totiž hodlají tuzemští vinaři nahradit u maďarských kolegů. Hrozny z Maďarska putovaly do Česka i v předchozích letech. Podle vinařů ale dovoz v letošním roce výrazně stoupne, a to i přesto, že také v Maďarsku bude úroda nižší a po hroznech je velká poptávka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 20. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 12:59