Agris.cz - agrární portál

Plochy konopí v ČR by mohly znovu růst, zájem má průmysl

20. 9. 2010 | ČTK

V Česku by v blízké době mohly výrazně narůst plochy oseté technickým konopím. Zatímco letos je touto plodinou oseto jen zhruba 170 hektarů polí, v příštích letech by se jejich výměra mohla rozrůst až na několik tisíc hektarů, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci pěstitelských organizací. Velký zájem o konopné materiály mají především stavební firmy, ale také papírenský a automobilový průmysl. Konopí se používá též pro energetické účely či k výrobě potravin a léků. Větší využití rostliny k technickým účelům brzdí nedostatek zpracovatelských kapacit v Česku.

V ČR v současné době působí pouze dva akreditovaní zpracovatelé konopného stonku. Jediným významnějším je společnost Lenka Kácov. Menší tírnu provozuje firma Benedikt z Kladna. Objekt, v němž je Kácovská tírna, je však v současnosti na prodej. Také zpracovatele konopného stonku zasáhla v nedávné minulosti ekonomická krize a nízké ceny jejich produkce. Ještě v roce 2007 se konopí seté v tuzemsku pěstovalo na více než 1500 hektarech. "Hlavní překážka je ta, že máme jen jednu provozní zpracovatelskou linku," řekl Prokop Šmirous z Lnářského svazu ČR. Zájem především průmyslových podniků o konopné vlákno či pazdeří přitom mnohonásobně převyšuje nabídku tuzemských pěstitelů, kterých jsou podle Marie Široké z Konopářského svazu České republiky pouze desítky.

"Pokud by se našla podpora na investice do prvotního zpracování a dostatečně zanícený záměr, je možné, že by se zde konopí mohlo pěstovat několik tisíc hektarů," podotkl. Široká předpokládá, že již v příštím roce by osevní plocha plodiny mohla vzrůst oproti letošnímu roku minimálně na dvojnásobek. V jednání je podle ní několik projektů, díky nimž by mohl odbyt rostliny vzrůst.

Případný růst polí osetých technickým konopím vítá také prezident Agrární komory Jan Veleba. V Česku stále roste podíl obilí a řepky na zemědělské půdě. Naopak plochy dříve tradičních tuzemských plodin jako jsou brambory, chmel či cukrovka klesají. Přadný len se v zemi letos přestal pěstovat prakticky úplně. "Tato rostlina by měla dostat podporu," uvedl Veleba. Například k vybudování kapacit na skladování konopí by mohli podle něj pěstitelé využít dotací z unijního Programu rozvoje venkova.

Stonek se během zpracování mění na vlákno a pazdeří. Břeclavská firma Canabest zpracuje ročně zhruba 1000 tun vlákna k výrobě konopných izolací pro ekologické stavby. Firma Borges využívá vlákno k výplni dílů v automobilovém průmyslu. Jelikož v Česku chybí dostatečná kapacita na zpracování stonku, firmy surovinu především dovážejí ze zahraničí. Společnost Hemp Production CZ kromě široké škály potravin z konopí vyrábí lazurovací laky a penetrační oleje s přídavkem konopného oleje.

Především v potravinářství se využívá také konopné semeno, které slouží nejen k přímé konzumaci. Lisuje se také na olej, může se přidávat do pečiva, salátů, čokolády či jogurtů. Vyrábí se také konopné pivo či nealkoholické nápoje.

V ČR je povoleno setí pouze několika odrůd. Aby se v tuzemsku mohly pěstovat, musejí odrůdy obsahovat méně než 0,3 procenta omamné látky THC. Příznivci marihuany složené z usušených a rozmělněných listů či okvětní části užívají Konopí indické - Cannabis indica, které obsahuje mnohonásobně vyšší koncentrace THC.

Pěstitelská plocha konopí setého v Evropské unii loni dosáhla 14.544 hektarů. Největším pěstitelem plodiny je dlouhodobě Francie, která se na celkové evropské osevní ploše konopí podílí z více než tří čtvrtin. Významnými producenty technického konopí jsou také Německo, Nizozemsko, Polsko a Velká Británie. Mezi důležité pěstitele patří i Česko, kterému náleží pátá příčka v unijním žebříčku.


Zdroj: ČTK, 20. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:44