Agris.cz - agrární portál

Na Plzeňsku začala sklizeň podzimních jablek; kvalita bude lepší

21. 9. 2010 | ČTK

V Plzeňském kraji dnes začala sklizeň podzimních jablek. Díky dešťům bude kvalita i velikost ovoce lepší než loni, je také šťavnatější, řekl ČTK Richard Schwarz, spolumajitel sadů ve Vranově na Rokycansku. Ceny se oproti loňsku nezvýší.

"Oproti loňsku, kdy bylo sice hodně jablek, je kvalita díky počasí rozhodně vyšší," dodal. Konec srpna a začátek září byl deštivý a díky tomu plody narostly. Sadaři by ještě potřebovali, aby bylo dlouho slunce, což by ovoce vybarvilo. Znát je každý den, uvedl Schwarz.

Produkce bude stejná jako loni, tedy zhruba 1000 tun, z toho 80 procent mají tvořit konzumní jablka, "čistá" s příčným průměrem nad 65 milimetrů; zbytek budou menší a strupovitá průmyslová jablka, jichž bylo loni vinou sucha výrazně více. Sady je téměř všechny vyvážejí do německých a rakouských moštáren, minimum jich samy moštují.

Letos přijaly 50 brigádníků, z 90 procent důchodců. "Do posledního října chceme mít jablka pod střechou. Prodej ze dvora běží, jeho podíl se rok od roku zvyšuje na současných 30 procent, zbytek prodáváme přes velkoobchody, které nabízejí výrazně nižší ceny," řekl Schwarz. Lidé více přemýšlejí o tom, co jedí a odkud. Chtějí znát pěstitele, a ne nakupovat přes pět prostředníků. Kupci jezdí do Vranova z okruhu 50 kilometrů.

V sadech jsou ceny nejvyššího standardu mezi osmi až 20 korunami za kilogram, stejné jako loni. "Držíme je pět let. Začínáme na pěti korunách za průmyslová jablka, nejsilněji je zastoupen výběr mezi deseti až 15 korunami a pak máme super výběr, tedy obrovské plody, čtyři do kila, za 20 Kč/kg," vysvětlil Schwarz. V obchodech podle něj lidé koupí tři odrůdy, většinou stejných dovozových jablek. U nás máme 20 odrůd, všechny ve dvou až třech jakostních kategoriích, dodal.

Sady domlouvají s velkoobchody každou dodávku zvlášť. Konzumních jablek je letos méně v celé Evropě, ale zvlášť v ČR, zejména na Moravě. Vinou nedostatku by měly být ceny nabízené velkoobchody vyšší. Loni platily průměrně kolem 5 Kč/kg, což je málo. "Letos je odhaduji o korunu vyšší," dodal. Výrobní cena je přitom 6,50 Kč/kg. Cena průmyslových jablek je letos 2,50 Kč/kg, loni 1,20 Kč/kg i méně.

Dovozy z Evropy budou podle Schwarze letos, i přes nižší úrodu, stejné jako loni. Nejvíce budou z Polska, odkud díky masivním státním dotacím proudí stejné odrůdy i kvalita za poloviční ceny. Plody z Nizozemska, Belgie, Itálie, Rakouska a Německa jsou dražší.

Zahrádkáři budou mít letos podle Schwarze jablek málo. "Infekční tlak, hlavně strupovitosti, byl vinou hodně teplého a vlhkého jara extrémní. I nám dělalo problémy to udržet v nějakých mezích, aby byla kvalita," uvedl. Firma musela stříkat více než obvykle, lepšími postřiky, což ochranu prodražilo. Dnes je to velká věda, máme například meteorologické stanice, grafy, výpočty a podobně, dodal.

Podle Ovocnářské unie ČR bude letošní úroda jablek zřejmě druhá nejnižší od roku 1995. Podle odhadů meziročně klesne o 19 procent na necelých 118.000 tun. Důvodem propadu je nepříznivé deštivé počasí v době květu stromů. Protože výpadek postihl i ostatní země v Evropě a loňské zásoby jsou vyprodané, očekává se růst ceny jablek.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:58