Agris.cz - agrární portál

SVS při kontrolách nepustila na trh 11,5 tuny masa a vajec

21. 9. 2010 | FinančníNoviny.cz

Státní veterinární správa (SVS) během září při mimořádných kontrolách nepustila na trh 11,5 tuny masa a dalších potravin živočišného původu. Důvodem vrácení zásilek byl například porušený obal nebo špatné skladování. Celkem SVS při 144 akcích prověřila 530 tun potravin. Oznámila to v pondělí ČTK v tiskové zprávě.

Z potravin, které neuvolnila na trh, bylo zhruba 8,5 tuny drůbežího masa. Z toho ve čtyřech případech to bylo celkem sedm tun drůbežího masa z Polska. Jeden případ tvořily asi čtyři tuny vepřového masa z Německa a ve čtyřech případech veterináři vyřadili 500 kg drůbežího masa a vajec z ČR.

"Důvodem vrácení zásilek byl například porušený obal, nedodržení teplotního řetězce a nesprávné nebo nesprávně provedené označení, což je v rozporu s veterinární legislativou Evropské unie," uvedl mluvčí SVS Josef Duben. Podle něj je výsledek kontroly signálem pro obchodníky a dovozce, že musejí dodržovat podmínky dané veterinárními předpisy EU.

Inspektoři podle Dubna až na kontaminované maso z Německa nezjistili bezprostřední ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobků. Jednotlivé zásilky ale kvůli porušenému obalu či nedodržení teplotního řetězce kontaminovány být mohly, což je v rozporu s platnou legislativou.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 21. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:34