Agris.cz - agrární portál

Zájem o mléko z mlékomatu v létě opadl

22. 9. 2010 | Denik.cz

Zemědělci na Olomoucku zatím o rozšíření prodejních míst mléka z mlékomatu neuvažují.

Prodej čerstvě nadojeného mléka z automatu se o prázdninách obrovsky propadl. Skončil na pětině objemu oproti počátku letošního roku, kdy mlékomaty začaly dobývat Česko. Že by se vlna zájmu o novinku definitivně přehnala? S koncem letních měsíců hlásí zemědělci oživení poptávky a ujišťují, že mlékomaty chtějí zachovat. Alespoň ty v Olomouci.

„Během teplých měsíců jsme šli dolů. Prázdniny byly nejhorší, což samozřejmě má logiku, protože lidé byli na dovolených,“ uvedl Jaroslav Navrátil, předseda Zemědělského družstva ze Senice na Hané.

Prodej z automatů umístěných v Olomouci spadl během školního volna na sto litrů denně. „Což je téměř pětina prodeje, který byl na jaře,“ poznamenal Navrátil.

Rozšíření se nekoná

Tehdy zemědělci uvažovali o rozšíření prodejních míst, o čemž nyní nemůže být řeč. „Při současném prodeji to určitě neplánujeme,“ u­vedl.

Se začátkem školního roku se však fronty u některých mlékomatů zase objevily. Poptávka se celkově zvedla, avšak zemědělci již nevěří, že by se čísla dostala na objem zimního boomu. „Zatím poslední čísla nemám, ale jde to trochu nahoru. Předpokládáme, že se poptávka nakonec ustálí na nějakém objemu,“ komentoval aktuální situaci s tím, že senické družstvo neuvažuje o rušení automatů na čerstvě nadojené mléko. „Určitě chceme tuto nabídku našim zákazníkům uchovat,“ dodal.

Za poklesem prodeje vidí zemědělci zprávy o možné nákaze

Pokles prodeje syrového mléka z automatů zaznamenali zemědělci na jaře poté, co se objevily zprávy o možné nákaze kampylobakteriózou. „Takové výroky zájem hodně ovlivnily. Veterinární správa přitom u nás žádný problém nezjistila a varování, že se člověk nakazí pitím syrového mléka, je neopodstatněné,“ uvedl Navrátil. Ten již dříve poukázal na to, že mikroorganismy jsou všude – od pracovního stolu v kanceláři po salát v pařeništi. „A ten nepřevařujeme,“ podotkl s nadsázkou.

Kvalitu mléka z automatu sleduje veterinární správa a hygienická stanice. „Nezaznamenali jsme žádný případ přímé spojitosti průjmového onemocnění s požitím syrového mléka z automatu,“ uvedla včera vedoucí protiepidemického odboru Růžena Haliřová. Jednoznačně ale doporučuje řídit se návodem na prodejních automatech a čerstvě nadojené mléko převařit. Stačí mléko pasterizovat – dát ho na třicet sekund do mikrovlnky.


Zdroj: Denik.cz, 22. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 14:32