Agris.cz - agrární portál

Sněmovna schválila novelu zákona o oběhu osiva a sadby

22. 9. 2010 | ČTK

Sněmovna dnes ve zrychleném režimu schválila vládní návrh novely zákona o oběhu osiva a sadby. Novela do českého práva především zavádí úpravy nových evropských směrnic tak, aby český zákon byl slučitelný s evropskými pravidly. Návrh mimo jiné upravuje a doplňuje některé definice týkající se rozmnožovacího materiálu ovocných rodů a druhů.

Dosavadní evropská ani česká právní úprava týkající se rozmnožovacího materiálu ovocných rodů se nevztahovala na rozmnožovací materiál určený k pokusům a vědeckým účelům, ke šlechtění a na podporu zachování genetické rozmanitosti. Nově bude možné povolit uvádění do oběhu nezbytné množství tohoto materiálu, uvádí důvodová zpráva ministerstva zemědělství.

Přijetí zákona si podle ministerstva vyžádá vyšší náklady, které dopadnou na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Náklady se však prý dají jen obtížně vyčíslit. Například 90.000 korun by si měla vyžádat úprava softwaru.

Návrh nyní dostane k projednání Senát. Pokud ho schválí, bude ho ještě muset podepsat prezident.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:40