Agris.cz - agrární portál

Velký javor Lesů ČR na Třebíčsku aspiruje na vítězství v anketě Strom roku 2010

23. 9. 2010 | Lesy České republiky, s. p.

Vrchol dalšího ročníku populární ankety Strom roku 2010, vyhlašovaný již tradičně Nadací Partnerství, se blíží. Na vítězství letos aspiruje i strom Lesů ČR – úctyhodných 650 let starý Velký javor, který do soutěže společně nominovaly Lesy ČR, obec Horní Vilémovice a město Třebíč. Velký javor může v soutěži až do 10. října podpořit i široká veřejnost. Stačí poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS STROM11 na číslo 87 777. Pokud se Velkému javoru podaří s podporou veřejnosti zvítězit, získá bezplatné ošetření, které si právem zaslouží.

Jsme rádi, že se Velký javor probojoval až do finále ankety Strom roku 2010. Je to unikát, jehož péči věnujeme velkou pozornost, vítězství by si skutečně zasloužil,“ poznamenává výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov.

Cena za poslání dárcovské SMS je 30 Kč. Nadace Partnerství obdrží 27 Kč. Získané peníze poputují do veřejné sbírky určené na výsadbu stromů po celé republice. V loňském roce se do volby Stromu roku zapojilo téměř 47 tisíc lidí. Díky sbírce se na jaře podařilo vysadit přes 700 stromů, přibližně stejný počet přibude ještě na podzim.

Druhou možností je sbírat hlasy pro vybraného finalistu ankety prostřednictvím zpoplatněných hlasovacích archů, které umožňují zapojit do ankety větší množství lidí," vysvětluje koordinátorka ankety Strom roku Hana Rambousková. Hlasovací archy a informace o jednotlivých finalistech jsou od 1. srpna k dispozici na stránkách www.stromzivota.cz/anketa.

S Velkým javorem se lidé mohou osobně seznámit při vycházkách nebo vyjížďkách do lesů v okolí Třebíče. Obvod kmene měří 790 centimetrů a jeho výška je 15 metrů. Roste na okraji lesa, 7 kilometrů od Třebíče, asi 0,3 kilometru jihozápadně od osady Věstoňovice. Vede k němu odbočka z turistické trasy, která je značena zelenou barvou, a cyklostezka (GPS: 49°17'10.01"N, 15°51'26.043"E).

Letitý Velký javor je jedním z největších javorů klenů v České republice a je oblíbeným cílem vycházek obyvatel z okolí. Klub českých turistů k němu pravidelně pořádá pochod zvaný „Putování k javoru“. Mohutný kmen stromu je zcela dutý a při pohledu vzhůru vzbuzuje dojem pohledu do komína. Z kdysi objemné koruny zůstala torza tří kosterních větví, jejich výmladky jsou však zdravé a bohaté.

12. února 1976 byl Velký javor vyhlášen památným stromem. V jeho blízkosti si turisté mohou odpočinout a načerpat síly posezením na horské lavici s přístřeškem, kterou vybudovaly Lesy ČR v rámci Programu 2000. Tímto způsobem podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů.

Vítězný Strom roku 2010 vyhlásí Nadace Partnerství 20. října u příležitosti oslav Dne stromů, v průběhu slavnostního večera, který bude součásti několikadenního festivalu nazvaného Pod jednou korunou aneb Brněnský týden pro stromy.

Nadace Partnerství zaujala oblíbenou anketou Strom roku také organizace z jiných koutů Evropy. „V letošním roce projevilo o anketu zájem devět států. Kromě středoevropských zemí by ji chtěli zavést také ve Francii, Španělsku, Irsku, Řecku, Bulharsku a Rumunsku. Je tedy možné, že se dočkáme i celoevropského kola," přibližuje Hana Rambousková budoucnost ankety Strom roku.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 23. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:38