Agris.cz - agrární portál

Klatovští rybáři začnou s podzimními výlovy, kvalita ryb je dobrá

23. 9. 2010 | FinančníNoviny.cz

Klatovské rybářství zahájí tento čtvrtek podzimní výlovy velkých rybníků v Plzeňském kraji. Rybáři budou lovit každý den až do poloviny listopadu. Největší, 106hektarový rybník Kovčín, 2. listopadu, druhý nejrozlehlejší, 68hektarový Hnačov, také na Klatovsku, 21. října. Čtyři firemní střediska by měla ve 180 rybnících vylovit stejně jako loni, zhruba 600 tun ryb, z toho 550 tun kaprů, řekl ČTK ředitel Václav Voráček. Stejně jako loni plánuje podnik se 450 rybníky letošní produkci 1100 tun ryb, z toho 800 tun kaprů.

Cena vánočních kaprů, kteří se začnou prodávat od poloviny prosince, by měla podle Voráčka zůstat na loňské úrovni. Loni obchodníci v regionu prodávali živé kapry do 90 až 100 Kč/kg.

"Zdravotní stav ryb je po několika kontrolních odlovech i podle slov veterinářů perfektní. Horší je to s přírůstky, což zavinilo velmi krátké teplé počasí v červenci a pár dnů v srpnu a dále fakt, že jaro vlastně letos nebylo," uvedl Voráček. Druhá největší rybářská firma v Česku ale bude mít pro zákazníky na vánoční trh připravené veškeré hmotnostní spektrum ryb v dostatečném množství.

Rybáři začnou tento týden s výlovy menších rybníků, zejména kaprů pro německé odběratele, kteří chtějí mladší rybu o váze 1,1 až 1,6 kilogramu. "S největšími rybníky začneme v polovině října, kdy budeme měsíc lovit až tříkilogramové kapry pro vnitřní trh," dodal.

Z podzimních výlovů by měl tvořit 80 procent kapr, zbytek tolstolobik, amur, lín, štika a sumec. Zhruba pětinu z vlastní produkce zpracuje firma ve svém provozu v Tajanově. Ze svých dvou farem chce dále letos prodat asi 150 tun lososovitých ryb - pstruha a sivena. Pstruzi směřují na český trh; siveny už Češi také začínají kupovat. Dříve je odebírali Němci, kteří kupují i líny a menší množství dravých ryb, u nichž podnik také preferuje český trh. Export, mezi 45 procent až polovinou, si chce letos Klatovské rybářství udržet na loňské úrovni. Vývozní ceny se teprve tvoří.

Jarní a letní odlovy sítí "na plné vodě" zajistí firmě 150 až 200 tun ryb. Podle Voráčka byl letos v ČR zájem o ryby na Velikonoce mírně vyšší než v minulých letech. "Zafungovala mediální kampaň podporovaná penězi ministerstva zemědělství a EU, ale je to běh na dlouhou trať," dodal. Spotřeba sladkovodních ryb mírně roste.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 23. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:11