Agris.cz - agrární portál

V Karlovarském kraji je sklizeno obilí, kvalitu ovlivnilo počasí

23. 9. 2010 | ČTK

V Karlovarském kraji skončila letošní sklizeň obilovin, kvalitu zrna ovšem negativně poznamenalo počasí. Nejdříve to bylo sucho a v době žní zase četné deště. Kvůli tomu se žně minimálně o týden protáhly a zpoždění nabraly také podzimní práce po sklizni. Letošní průměrný hektarový výnos u obilovin 4,2 tuny tak nenaplnil srpnové odhady, podle nichž měl dosáhnout skoro 4,4 tuny z hektaru. ČTK to dnes oznámil Vratislav Vaigelt z chebské Zemědělské agentury.

Nejvyšších výnosů, a to kolem 4,7 tuny z hektaru, dosáhli zemědělci u ozimé pšenice, kterou v regionu pěstují na 11.908 hektarech. To odpovídá statistickým odhadům z poloviny srpna. Loni dosáhl výnos 4,92 tuny z hektaru. Nejnižší výnosy byly u ovsa a dosáhly asi 2,3 tuny z hektaru. Očekávalo se, že by mohly být až tři tuny. Oves se pěstuje na 1265 hektarech. Výnos u řepky, pěstované na 6634 hektarech, byl letos 2,7 tuny. Odhady počítaly se třemi tunami, loni to bylo 3,09 tuny.

Letošní sklizeň lze co do průběhu, kvality obilovin a hektarových výnosů srovnat asi s rokem 2006, podotkl Vaigelt. Zejména kvůli počasí se nenaplnilo očekávání dobré sklizně. Například Jan Bříza z Agrokombinátu Dolní Žandov hlavní část sklizně hodnotil slovy, že úrodu z polí bylo nutné takříkajíc "po troškách krást".

"Sklizeň byla kvůli mokru i mnohem nákladnější. Vlhké zrno se dosušovalo, což znamenalo vyšší spotřebu energií. Výkupní ceny sice vzrostly, ale to negovala snížená kvalita," dodal.

Plochy, na kterých se v Karlovarském kraji pěstují obiloviny, po loňské sklizni zemědělci snížili. Loni se obilí pěstovalo v regionu zhruba na 21.442 hektarech, letos je plocha menší přibližně o 1556 hektarů. Obilí je většinou nahrazováno řepkou či trávou. V Karlovarském kraji sklidili zemědělci loni o asi 12,3 procenta obilovin méně než v roce 2008. Pokles sklizně, která činila 95.822 tun, ovlivnil méně úrodný rok i klesající výkupní ceny.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:29