Agris.cz - agrární portál

Opavia-LU loni vzrostl zisk o čtvrtinu, tržby klesly o 5 pct.

24. 9. 2010 | ČTK

Přednímu tuzemskému výrobci trvanlivého pečiva Opavia-LU loni vzrostl zisk téměř o čtvrtinu z předloňských 537 milionů na 663 milionů korun přesto, že tržby firmě klesly o šest procent na 4,452 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti umístěné ve Sbírce listin. Za hlavní důvod růstu zisku firma označila růst produktivity výroby, efektivity marketingu a spolupráci s českou pobočkou nadnárodního koncernu Kraft Foods, jehož je Opavia součástí.

Na tuzemském trhu firma utržila o sedm procent méně než před rokem. Provozní zisk Opavia-LU vzrostl z 620 milionů v roce 2008 na loňských 779 milionů Kč. Firma zvýšila svůj podíl na tuzemském trhu sušenek o dva procentní body na 50,4 procenta, vyplývá z výroční zprávy. Společnost vyrobila o čtyři procenta více výrobků než předloni. Hlavní zásluhu na tom měl nárůst vývozů, který se zvýšil o deset procent. Ve svých třech závodech v České republice - Opavia v Opavě, Deli v Lovosicích a Kolonáda v Mariánských Lázních, vyrábí firma produkty značek Tatranky, Disko, Fidorka, BeBe, Kolonáda, Miňonky, Piškoty, Telka nebo Zlaté oplatky. Společnost v loňském roce v průměru zaměstnávala 1200 lidí, o 85 méně než před rokem.

Stoprocentním vlastníkem Opavia-LU je od podzimu 2007 společnost Kraft Foods France Biscuit. Opavia-LU proto od loňského července distribuuje své výrobky prostřednictvím české pobočky koncernu Kraft Foods. Ta má od té doby na starosti veškeré marketingové a prodejní aktivity Opavie. Opavia-LU vznikla v roce 1999, kdy se rozdělila a.s. Čokoládovny na dvě nástupnické organizace - Danone Čokoládovny, dnes Opavia-LU, a Nestlé Čokoládovny. Historie společnosti sahá do roku 1840, kdy byla v Opavě založena firma Theodor Fiedor. Společnost Čokoládovny byla v letech 1992 až 1998 společným podnikem dvou hlavních strategických partnerů, švýcarské Nestlé a francouzské Danone.


Zdroj: ČTK, 24. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 05:18