Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 23.9 .2010

24. 9. 2010 | Agris

V Karlovarském kraji je sklizeno obilí, kvalitu ovlivnilo počasí

V Karlovarském kraji skončila letošní sklizeň obilovin, kvalitu zrna ovšem negativně poznamenalo počasí. Nejdříve to bylo sucho a v době žní zase četné deště. Kvůli tomu se žně minimálně o týden protáhly a zpoždění nabraly také podzimní práce po sklizni. Letošní průměrný hektarový výnos u obilovin 4,2 tuny tak nenaplnil srpnové odhady, podle nichž měl dosáhnout skoro 4,4 tuny z hektaru. ČTK to dnes oznámil Vratislav Vaigelt z chebské Zemědělské agentury.

Nová legislativa EU zaměřená na zdraví rostlin

Evropská komise vytváří novou strategii zaměřenou na zdraví rostlin. V letech 2009-2010 byl posuzován existující režim zajišťování zdraví rostlin. Pracovní program Komise předpokládá, že nová strategie zajištění zdraví rostlin, která bude zahrnovat revidovanou legislativu, bude schválena do roku 2012. Více informací o CPHR (Common Plant Health Regime). Dne 28. září 2010 se uskuteční v Bruselu konference “Towards a new EU Plant Health Law” (K nové legislativě EU zaměřené na zdraví rostlin). Na konferenci se bude projednávat pracovní dokument, který byl pro tuto konferenci připraven.

Mají držitelé majetkových nároků ještě šanci?

Lidem, kterých se to týká, je zřejmě zbytečné připomínat zřejmě největší polistopadovou ostudu našeho právního systému, který nedokázal ani za 18 let od platnosti transformačního zákona zajistit občanům své země výdej majetkových podílů, který jim stát ze zákona slíbil. Možná poslední šancí (byť někdejší místopředseda Svazu vlastníků půdy Jaromír Morávek ve shodě s verdiktem Ústavního soudu z roku 1999 tvrdí, že vlastnictví majetku je nepromlčitelné) k nápravě novodobých křivd může být návrh občanskodemokratických senátorů v čele s Jiřím Liškou na přijetí zákona o majetkovém vyrovnání, který jiř také prvním čtením v Senátu prošel.

Plochy pro pěstování brambor se snižují

Zájem o pěstování brambor na Klatovsku klesá. České producenty brambor válcují konkurenti ze zahraničí. Na Klatovsku se rok od roku snižují plochy na pěstování brambor, přitom Klatovsko bývalo významnou bramborářskou oblastí, kde se brambory pěstovaly ve všech zemědělských podnicích.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 24. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:46