Agris.cz - agrární portál

Sklizeň obilí v Polsku letos podle odhadu klesne o 8,5 procenta

24. 9. 2010 | ČTK

Sklizeň obilí včetně kukuřice v Polsku by v letošním roce měla klesnout o 8,5 procenta na 27,3 milionu tun kvůli nepříznivému počasí. Vyplývá to z dnešního odhadu tamního statistického úřadu.

Za poklesem podle úřadu stojí nízké teploty a silné deště, kvůli nimž museli polští zemědělci na jaře odložit osev. Nepříznivé počasí v červenci a srpnu pak navíc zhoršilo kvalitu úrody a zkomplikovalo sklizeň.

"Pokud je tento odhad pravdivý, znamenalo by to, že na trhu bude více obilí, než se očekává," uvedla analytička Izabela Dabrowská-Kasiewiczová z banky BGZ. Dodala, že zemědělci budou mít dostatek obilí, které budou moci prodat za velmi dobrou cenu, což přináší příznivé vyhlídky pro jejich příjmy.

Ceny obilí na světových trzích letos kvůli obavám ze slabé úrody výrazně vzrostly. Přispěl k tomu mimo jiné zákaz vývozu obilí z Ruska, které bylo v létě zasaženo rekordním suchem.

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) nicméně tento měsíc uvedla, že opakování světové potravinové krize z roku 2008 s hladovými bouřemi v řadě rozvojových zemí se ani přes neúrodu v Rusku nyní nerýsuje a že letošní globální sklizeň obilovin bude třetí nejvyšší v historii.


Zdroj: ČTK, 24. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:11