Agris.cz - agrární portál

Slivovice bude letos málo, není ovoce

27. 9. 2010 | Denik.cz

Lihovarníci hovoří o nejhorší sezoně za posledních šestnáct let.

Horší sezonu než letos nepamatuje Karel Lukáš za šestnáct let, co pracuje ve sladovně. „Tento rok je to opravdu nejhorší stav, co pamatuji. Ovoce není,“ konstatuje vedoucí výroby zámeckého ovocného lihovaru Liqui B v Blatné. Pro příklad uvádí, že obvykle firma nakupuje okolo 300 tun třešní pro obchodní pálení. Letos nakoupili pouze 95 tun. „Meruněk obvykle bereme přibližně 200 tun, letos nic. A tak bych mohl pokračovat dál. Za vše mluví i fakt, že náš největší dodavatel zaznamenal letos sedmdesátiprocentní propad,“ pokračuje Lukáš.

Letos není nic

Lihovar provádí dva druhy pálení, obchodní a pěstitelské. Obchodní pálení spočívá v tom, že firma ovoce nakoupí, vypálí a prodá. Pěstitelské pálení znamená, že si zájemci přinesou vlastní ovoce a nechají si ho vypálit. „I u pěstitelského pálení je letos tak čtvrtina toho, co jiné roky. V předešlých letech se stalo, že některých druhů ovoce se urodilo méně, jednou to byly švestky, jednou hrušky. Problém letoška je, že není nic,“ říká Lukáš. Celkovou úrodu ovoce odhaduje tak na třetinu oproti předešlým sezonám.

Ovoce není ani v Polsku

Na jihu Čech je přesto relativně dostatek jablek. To potvrzuje ředitel firmy Zemcheba Chelčice Jaroslav Muška. „Úroda jablek je letos průměrná. Méně bylo švestek a třešní,“ poznamenal. Největší problém jsou hrušky. Švestky se pro obchodní pálení dováží z celé Evropy, především z Polska. „Letos ovšem pohořelo i Polsko, jsou na tom podobně jako my. Nedostatek ovoce je celoevropský problém,“ zmiňuje Lukáš. Zároveň dodává, že tento nedostatek by neměl mít žádný zásadní vliv na cenu lihovin.

Ovoce se v lihovarech vykupuje zhruba od poloviny srpna do konce října.


Zdroj: Denik.cz, 27. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:14