Agris.cz - agrární portál

Společně proti dovozu. Největší tuzemští potravináři se spojili

27. 9. 2010 | Týden

Největší tuzemští producenti potravin se spojili v takzvanou Iniciativu producentů. Chtějí, aby stát bránil dovozu údajně nekvalitních potravin a naopak razantně podporoval odbyt domácí produkce. K iniciativě se připojilo už 600 podniků s celkovým obratem přes 100 miliard korun.

Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Mezi sedm zakládajících členů patří podle HN společnosti, které patří mimo jiné Andreji Babišovi, Gabrielu Večeřovi nebo Zdeňku Jandejskovi. Skupina své návrhy hodlá prosazovat prostřednictvím Agrární komory.

Podnikatelé už ministerstvu zemědělství předali první návrhy a podle všeho mají úspěch. "Jejich návrhy se již zabývají mí náměstci. Uvítám všechny další podněty," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ministr je prý ochoten zmírnit normy pro české potraviny a hodlá výrazně posílit jejich marketingovou podporu.

"Potřebujeme silnou protiváhu zahraničním konkurentům," řekl šéf největší mlékárny Madeta Milan Teplý. Skupina chce zastavit pokles živočišné výroby, zredukovat administrativu a odstranit byrokracii, vyjednat rovné podmínky v rámci EU a podpořit stavbu bioplynových stanic.

Ministerstvo nově spouští program Regionální potravina za 50 milionů korun. Zachována by měla být značka Klasa.


Zdroj: Týden, 27. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 04:46