Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 27. 9. – 28. 9.2010

29. 9. 2010 | Agris

Čína uvalí na kuřecí maso z USA cla až 105,4 procenta

Čína uvalí od pondělí na dovoz kuřat a kuřecích částí ze Spojených států antidumpingová cla v rozmezí 50,3 procenta až 105,4 procenta. Čínské ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ukončilo vyšetřování dovozu z USA a zjistilo, že kuřata z USA se prodávají pod tržní cenou. Obě země spolu vedou dlouhou dobu spory kvůli vzájemnému přístupu na trhy a nepoctivé podpoře dovozu. Naposledy tento měsíc USA oznámily konečné rozhodnutí o uvalení vysokých antidumpingových cel v objemu stovek milionů dolarů na dovoz bezešvých ocelových trubek z Číny.

Společně proti dovozu. Největší tuzemští potravináři se spojili

Největší tuzemští producenti potravin se spojili v takzvanou Iniciativu producentů. Chtějí, aby stát bránil dovozu údajně nekvalitních potravin a naopak razantně podporoval odbyt domácí produkce. K iniciativě se připojilo už 600 podniků s celkovým obratem přes 100 miliard korun. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Mezi sedm zakládajících členů patří podle HN společnosti, které patří mimo jiné Andreji Babišovi, Gabrielu Večeřovi nebo Zdeňku Jandejskovi. Skupina své návrhy hodlá prosazovat prostřednictvím Agrární komory. Podnikatelé už ministerstvu zemědělství předali první návrhy a podle všeho mají úspěch.

Značkou Regionální potravina se pyšní i jihočeský uzený kapr

Označení Regionální potravina získalo celkem šest jihočeských výrobků. Je mezi nimi kysané zelí, chléb, niva nebo uzený kapr. Z výzkumů na nedávném agrosalonu Země živitelka vyplynulo, že 95 procent lidí dává přednost místním výrobkům. Z jihočeských potravin se oceněním Regionální potravina chlubí šest výrobků: například sýr Zlatá niva, chléb Boubín nebo myslivecká paštika. Kromě Regionální potraviny jsou zároveň nositeli loga Chutná hezky jihočesky, které uděluje místní agrární komora už čtyři roky.

Zdražení piva zavání švejkovinou

Pokud vláda zdraží pivo, padne, praví letitá moudrost. Tvrdil to alespoň spisovatel Jaroslav Hašek ústy své nejslavnější postavy - dobrého vojáka Švejka. Zkušenost ovšem ukazuje, že švejkovské pravidlo neplatí. Zdá se ale, že zdražování piva přece jen tak nějak zavání švejkovinou. Ať jsou předchozí propočty jakékoli, nic dobrého z toho nepovstane… „Odborné studie naznačují, že zdražení od 1. ledna nepřineslo očekávaný efekt,“ řekl Deníku výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Důsledkem je, že piva za vyšší cenu lidé koupí méně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 29. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:17