Agris.cz - agrární portál

Příliš mnoho minerálního krmiva v krmných dávkách dojnic

29. 9. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Zbytečně luxusní dotace krmných dávek dojnic minerálním krmivem je v Sasku častým problémem běžné zemědělské praxe.

Krmné dávky dojnic obsahují příliš mnoho minerálního krmiva.

Na výročním zasedání Vědecké společnosti poradců v odvětví výroby mléka v německém Bad Hersfeldu Dr. Olaf Steinhöfel ze Zemského úřadu pro životní prostředí, zemědělství a geologii upozornil na skutečnost, že množství minerálního krmiva v krmných dávkách dojnic často není v relaci k jejich základní krmné dávce nebo mléčné užitkovosti.

V průměru bylo v Sasku použito 265 g minerálního krmiva na kus a den resp. 9 g na jeden kilogram mléka. Variační rozpětí se pohybovalo od 80 do 530 g na krávu a den a mezi 2 a 20 g na kilogram mléka.

Takto luxusní konzumace nevedla nejenom ke zvýšení nákladů na krmení, ale i k nerovnováze nebo nedostatku makro a mikroprvků způsobenému vzájemným antagonistickým působením jednotlivých minerálních prvků. Zvlášť závažná je situace v přezásobení stopovými prvky. V některých případech to činilo i 100 %. Některé krmné dávky dokonce překračovaly horní limity zakotvené v krmivářské legislativě. „Při promítnutí úrovně doporučené potřeby minerálních prvků do běžné krmivářské praxe je možné ušetřit půl centu na litr mléka“. Tyto peníze by se např. daly smysluplněji investovat do pokrytí nákladů na jednu laboratorní analýzu na krávu za rok.

Zu viel Mineralfutter in den Rationen

[2010-09-24], www.topagrar.com


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:34