Agris.cz - agrární portál

Vláda navýšila rozpočet MZe o 1,5 mld kvůli povodním

30. 9. 2010 | ČTK

Vláda dnes schválila dodatečné navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe). Celkem téměř 1,5 miliardy korun má být letos a v dalších třech letech použito k odstranění škod, které v resortu způsobily srpnové povodně. Ty zasáhly zejména Liberecko a Frýdlantsko. Ministři dnes odsouhlasili navýšení také dalších kapitol celkem o čtyři miliardy korun.

Hlavní část peněz je určena k likvidaci škod na státním vodohospodářském majetku, vyplývá ze schváleného usnesení vlády. Na opravy vodovodů a kanalizací vláda vyčlenila necelých 138 milionů korun. K odstranění škod v zemědělství je určeno 29 milionů, k likvidaci škod na lesním majetku 20 milionů. Podle kabinetem dnes odsouhlaseného návrhu má být převážná část peněz čerpána v letech 2011 až 2013, letos MZe získá dodatečně 90 milionů.

U škod na zemědělském a lesním majetku bude vyplacení podpor podmíněno souhlasem Evropské komise. U škod na státním vodohospodářském majetku chce ministerstvo poskytovat pomoc podle schváleného programového financování, uvedlo již dříve ministerstvo.

"Finanční prostředky budou poskytnuty subjektům, které o ně požádají a svoji žádost doloží protokoly o skutečně zjištěných škodách komisemi, stanovenými v metodických pokynech pro zjišťování povodňových škod prostřednictvím kapitoly ministerstva zemědělství," vyplývá z předkládací zprávy k materiálu.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:43