Agris.cz - agrární portál

Naučná stezka Vodní svět na Tachovsku se otevírá dětem i dospělým - Slavnostní otevření v neděli 3. října v rámci Dne s Lesy ČR

30. 9. 2010 | Lesy České republiky, s. p.

Rádi byste se na vlastní oči seznámili s životem pod vodní hladinou a ještě k tomu z bezprostřední blízkosti pozorovali unikátní a zatím ještě stále vzácné obyvatele naší přírody - bobry? Díky úsilí Lesů ČR již nejde pouze o fikci, ale naopak skutečnou realitu. V neděli 3. října bude poblíž obce Lesná, v okrese Tachov, v Plzeňském kraji, na území Chráněné krajinné oblasti Český les, otevřena úplně nová Naučná stezka Vodní svět. Ta, kromě výše uvedeného, lidem nabídne k vidění i další zajímavosti ze života místní nádherné přírody.

Samotné místo Naučné stezky Vodní svět se nachází uprostřed místních lesů, v lokalitě opuštěné polosamoty nazývané Kolm. Jde o malebné místo, kde se mimo pozůstatků bývalého osídlení nalézá soustava rybníků, která dnes již chovu ryb neslouží.

„Návštěvník se zde může na několika zastávkách seznámit s nejrůznějšími organismy vázanými na vodní prostředí, po nově vybudovaném molu vstoupit nad vodní hladinu a vodní život tak pozorovat z maximální blízkosti. Nejzajímavějším tématem se jistě stane možnost setkat se s bobry, kteří zde již několik roků žijí. Lesy ČR, v rámci svého Programu 2000, kterým celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů, vybudovali pozorovatelnu, ze které se naskýtá ideální příležitost tyto největší evropské hlodavce nerušeně pozorovat v jejich přirozeném prostředí,“ přibližuje tajemná zákoutí nové naučné stezky Ivan Klik, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Plzeň.

Samotná naučná stezka vznikla v úzké spolupráci Lesů ČR a Správy CHKO Český les. Snahou obou organizací je veřejnosti přiblížit přírodní fenomény vodního prostředí Českého lesa.

Do prostředí NS Vodní svět je možné se dostat díky již existující Naučné stezce Lesů ČR Lesná, která návštěvníky provádí půvabným okolím obce Lesná a seznamuje je s přírodními, historickými i lesnickými zajímavostmi zdejšího kraje. Polosamoty Kolm se NS Lesná dosud dotýkala dvěma zastaveními, na kterých se turisté dočetli nejen o vlastní historii lokality, ale také o významu vody v krajině. Protože jsou však zdejší rybníky z přírodovědného hlediska velmi zajímavé, na popud Správy CHKO Český les zde letos, za spoluúčasti Lesů ČR a dalších organizací, vznikl samostatný okruh v podobě NS Vodní svět pojednávající o oblasti detailněji. NS Vodní svět většinou prochází po pozemcích Lesů ČR, nástupními místy jsou právě původní zastavení již existující NS Lesná.

Den s Lesy ČR

Naučná stezka Vodní svět bude na začátku její trasy, u zaniklého sídla Kolm, slavnostně otevřena, v rámci akce zvané Den s Lesy ČR, v neděli 3. října ve 14.00 hodin. Pro návštěvníky je připravena prohlídla stezky s odborným výkladem, instalována zde bude také výstava Zaostřeno na bobra a připraven je i doprovodný program pro děti.

Lesní správa Lesů ČR Přimda navíc připravuje aktivity v rámci lesní pedagogiky, které zajímavou a zábavnou formou děti seznámí s lesním prostředím, přírodninami a samozřejmě i vlastní naučnou stezkou.

K nově vzniklé stezce Vodní svět vede z Lesné původní naučná stezka po pohodlné lesní cestě vhodné pro pěší a cyklisty na trekových nebo horských kolech.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 30. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:24