Agris.cz - agrární portál

Veleba: Chov skotu mohou zachránit bioplynové stanice

30. 9. 2010 | ČTK

Chov skotu má v České republice budoucnost, jestliže se podaří postavit dostatek bioplynových stanic. Stanice využijí odpady z živočišné výroby a zároveň zemědělcům vyváží ztráty z produkce masa a mléka. Prezident Agrární komory Jan Veleba to dnes řekl na Mezinárodní konferenci o chovu a výživě hospodářských zvířat v Mistrovicích na Orlickoústecku.

V roce 2020 by mohlo být plošně rozmístěných po celé zemi 742 bioplynových stanic s výkonem 520 megawatt, což příznivě ovlivní chod tuzemského zemědělství. Bioplynové stanice vyrobí energii, kterou lze prodat. Pro energetiku lze vyčlenit 600.000 hektarů půdy.

"Převahu v potravinách už nezískáme, 80 procent našeho trhu ovládají zahraniční řetězce. Ve vývozu potravin jsme závislí na zahraničních trzích. Zapojením do energetiky můžeme navrátit zemědělství rovnováhu," uvedl Veleba.

Resortní ministr Ivan Fuksa výstavbu bioplynových stanic podporuje. Podle něj je velká škoda, že proti jejich výstavbě protestují zástupci obcí, řekl dnes na konferenci.

I tak by farmáři neměli i nadále zanedbávat propagaci českých potravin, kterou kdysi zahájilo označení Klasa. Veleba kladně hodnotí, že se podařilo rozjet program Regionální potravina, na který letos ministerstvo zemědělství vyčlenilo 50 milionů korun. V krajích už existují obdoby soutěží, jež upozorňují na místní výrobky. Například několikátým rokem porota i veřejnost hodnotí potraviny a uděluje ocenění Mls Pardubického kraje.

Fuksa dnes upozornil, že například v Belgii v supermarketech najdou spotřebitelé 90 procent výrobků od místních producentů. Doufá, že se to jednou podaří i v České republice. Mimo jiné farmářům doporučil, aby na své výrobky dávali českou vlajku, která by zákazníkům usnadnila rozpoznat, odkud produkt pochází.

Velkým úkolem zástupců zemědělců je vyjednat dotace i pro příští rok. Představenstvo Agrární komory se proto sejde 21. října, aby projednalo "taktiku". Kdyby zemědělci byli každý měsíc v ulicích a demonstrovali, ničeho by nejspíš nedosáhli, "na to je zřetelně jiná doba," upozornil Veleba.

Čeští farmáři vstoupili na evropský trh později než zemědělci původních členských států EU. Na dotacích z EU dostávají dostávají stále méně peněz. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit díky platbám od státu, známým také pod jménem top-up. Na příští rok se ale s top-up nepočítá, dodal Veleba.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:26