Agris.cz - agrární portál

Průlomový trest: První firma v Česku nesmí k zakázkám

1. 10. 2010 | Aktuálně.cz

Je tu historický trest. První firma v Česku byla zařazena na černou listinu a tři roky se nesmí dostat k veřejným zakázkám.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal společnost Kofroň Production & Advertising, která porušila zákon, když se ucházela o zakázku na uspořádání Znojemského vinobraní.

Lhala firma?

Podle úřadu firma ve výběrovém řízení předložila doklad k prokázání splnění kvalifikace, který neodpovídá skutečnosti. Konkrétně šlo o doklad o realizaci zakázky na zabezpečení průběhu významné kulturní akce s finančním objemem nejméně pět milionů korun.

Firma se ale chce proti verdiktu bránit, považuje je za neoprávněné.

Na černou listinu se od začátku letošního roku na tři roky mohou dostat firmy, které předložily nepravdivé podklady a uvedly nepravdivé informace. Podle expertů jde o jedno z důležitých opatření proti korupci, která v Česku zadávání zakázek provází ve velkém.

Úřad také pokutoval příspěvkovou organizaci Znojemská beseda, která zakázku za více než deset milionů korun vypisovala. Má zaplatit pokutu 280 000 korun. Jedním z důvodů je skutečnost, že tendr vyhrála firma, která nesplnila kvalifikaci. Z dalšího posuzování nabídek měla být podle antimonopolního úřadu vyřazena.

Jde už o druhý důležitý a zlomový trest tohoto úřadu kolem veřejných zakázek.

Trestů je víc

Antimonopolní úřad už v červenci poprvé trestal pět firem za to, jak se domlouvaly a také dohodly při získávání zakázek od armády. Za kartelovou dohodu firmy dostaly pokutu ve výši pěti milionů korun. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, firmy mohou podat rozklad.

Šlo o dohodu firem při získání zakázky na provozování vojenských ubytoven pro vojenskou správu Litoměřice. Celková výše zakázky dosáhla dvanáct milionů korun.


Zdroj: Aktuálně.cz, 1. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 10:16