Agris.cz - agrární portál

Fuksa: Dlouhodobá koncepce LČR bude ještě na podzim

1. 10. 2010 | ČTK

Na přelomu letošního listopadu a prosince by měla být hotova dlouhodobá koncepce hospodaření ve státních lesích. ČTK to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa, který materiál předloží vládě ke schválení. Ze závazného dokumentu, na jehož vzniku se má podílet řada subjektů a odborníků z lesnického oboru, bude následně vycházet velký tendr na práce ve státních lesích od roku 2012. Státní podnik Lesy České republiky jej podle Fuksy vyhlásí nejpozději v únoru příštího roku.

Původní obří desetiletý tendr, který měl začít platit od začátku příštího roku a který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května. Jako nouzové řešení byly následně v polovině září vyhlášeny jednoroční tendry na práce ve státních lesích v roce 2011. Lesnické firmy na jejich základě koupí od státu dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu čtvrtletně vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem, tedy obchodovat s ním na burze. I na toto dočasné řešení se ihned snesla vlna kritiky ze strany lesnických a ekologických organizací.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že asi 90 procent dřeva prodají samy těžařské firmy.

Výběr firem pro těžbu ve státních lesích provázejí problémy již řadu let. LČR je původně nevybíraly v řádných tendrech, jak to státním podnikům ukládá zákon. Antimonopolní úřad na to dokonce udělil firmě výjimku. Na začátku roku 2006 po konzultaci s Evropskou komisí své stanovisko změnil.


Zdroj: ČTK, 1. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 09:42