Agris.cz - agrární portál

Index cen potravin FAO nejvyšší za dva roky, další růst se nečeká

3. 10. 2010 | ČTK

Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) vzrostl v září na nejvyšší úroveň od srpna 2008. Organizace však v pátek uvedla, že letos už žádný významnější nárůst cen neočekává.

Index, který měří ceny obilovin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl minulý měsíc na 188,2 bodu ze srpnových 176,9 bodu. K růstu na nejvyšší úrovně od předloňské světové potravinové krize přispěly nejvíce obiloviny a cukr. FAO však poznamenala, že ceny pšenice a kukuřice již z nedávných maxim klesly, a v říjnu je tak možné čekat korekce cenového růstu posledních čtyř měsíců.

"Není tady žádná hrozba nového vzestupu cen potravin," řekl agentuře Reuters ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Letošní dodávky obilí by měly být dostačující a kolem letního nárůstu cen se podle ekonoma dělal větší humbuk, než bylo nutné. Co se týče trendu pro příští rok, ten bude podle Abbassiana záviset hlavně na setí nové úrody v Rusku a v dalších významných producentských zemích.

FAO minulý měsíc uvedla, že letošní produkce obilí bude i přes neúrodu v Rusku a některých dalších zemích třetí nejvyšší v historii a bude jen jedno procento pod loňským rekordem.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:03