Agris.cz - agrární portál

Fuksa: Lesy ČR se přemění na akciovou společnost asi příští rok

4. 10. 2010 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky by se měl přeměnit na akciovou společnost v průběhu příštího roku. Část nerozděleného zisku firmy by pak mohla být použita na financování důchodové reformy, čímž by vláda získala až sedm miliard korun. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Transformace Lesů ČR na akciovou společnost je podle Fuksy poměrně legislativně jednoduchý proces. Fyzicky však bude velmi složitá, protože Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Důchodová reforma má podle plánů současné vlády začít platit od roku 2013.

Peníze státních firem jednou podle Fuksy jednou z variant financování připravované reformy. Chybějící peníze chce vláda získat také sbližováním sazeb daně z přidané hodnoty. Snížená sazba DPH by se podle plánů vlády měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent na až 17 procent. Zároveň by se měla snížit základní sazba DPH z 20 na 19 procent a firmám by klesly odvody na sociální pojištění o 3,5 procenta.

Návrhy reformy penzijního systému ve dvou variantách představila v polovině června expertní komise ministra financí a ministra práce a sociálních věcí, kterou vedl ekonom Vladimír Bezděk. Společnými prvky obou variant je snížení pojistného na sociální zabezpečení z 28 procent hrubé mzdy na 23 procent, snížení stropů pro placení pojistného ze šestinásobku průměrné mzdy na trojnásobek a zavedení jednotné sazby DPH ve výši 19 procent, která by kryla deficity plynoucí ze snížení pojistného. Obě verze také v různé míře předpokládají vznik individuálních penzijních účtů, které by investičně spravovaly nestátní penzijní fondy.

Stínový ministr zemědělství a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v pořadu ČT uvedl, že komunisté přeměnu Lesů ČR na akciovou společnost podporovat nebudou. "Lesy jsou národní bohatství... Zachovejme je jako státní podnik v jednom celku a dohlížejme na to, jak probíhá jeho správa, a na to, aby bylo přidělování pěstebních a těžebních prací jednotlivým účastníkům trhu spravedlivé," řekl Kováčik.

Fuksa dále uvedl, že Lesy ČR chtějí zahájit spolupráci s komoditní burzou, na které by se mělo začít obchodovat 20 procent dřeva, které podnik vytěží. "Dřevo na komoditní burze bude obchodováno ve slotech 1000 metrů kubických, na což dokážou dosáhnout i menší firmy," řekl ministr.

Státní podnik Lesy ČR vykázal za prvních osm měsíců letošního roku hrubý zisk 2,08 miliardy korun. Za stejné období loni měl podnik hrubý zisk 147 milionů korun. Nárůst zisku firma zdůvodňuje úsporami a růstem cen dříví.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:08