Agris.cz - agrární portál

Veleba: V ČR nastává mírné oživení prodeje mléka z automatů

4. 10. 2010 | E15 on line

Počet automatů na mléko v Česku se nezvyšuje podle původních předpokladů. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby nastal pokles v počtu otevíraných automatů zhruba v únoru, kdy se diskutovalo o kvalitě prodávaného mléka. Veleba dnes při zprovoznění nového automatu v Kladně řekl, že nyní nastává oživení a mlékomaty se začnou otevírat ve větším množství. Společnost Agri Toko dnes v největším středočeském městě otevřela svůj 150. mlékomat v ČR.

Podle majitele firmy Tomáše Kořínka by jich do konce roku mělo přibýt dalších 50. Firma ovšem není jedinou, která automaty vyrábí. Jejich přesný počet v ČR Veleba nesdělil. Podle Veleby se musely některé mlékomaty z ekonomických důvodů zavřít po vystoupení hlavního hygienika Michaela Víta o nedostatečné kvalitě mléka z automatů. Nyní však podle prezidenta nastává oživení. „Boom ale pravděpodobně nebude tak prudký, jak jsme si mysleli,“ uvedl Veleba. Kořínek uvedl, že společnost nezavřela ani jeden z vlastních provozovaných mlékomatů. „Naše automaty splňují všechny technologické podmínky hygieniků,“ uvedl Kořínek.

Společnost podle něj v posledním období otevřela 90 automatů na Slovensku a dalších 70 v Polsku. V ČR by jich do konce letošního roku mělo být 200. V minulosti ovšem avizoval, že by letos mělo být po republice 400 mlékomatů. Jedním z důvodů ve zpoždění podle něj je delší časový úsek pro získání potřebných povolení. „Trvá zhruba tři až šest měsíců, než zařídíme všechna povolení, například od hygienických stanic,“ uvedl. Na počet 400 automatů by se firma chtěla dostat až v příštím roce. Ministr zemědělství Ivan Fuksa řekl, že ministerstvo chce nadále podporovat rozvoj automatů. „Budeme vytvářet takové podmínky, aby nestála v cestě především byrokracie,“ uvedl Fuksa. Podle něj se například v Rakousku v automatech prodají až tři procenta z celkového prodeje mléka. „U nás se zatím jedná o doplňkový prodej. Jsme teprve na začátku,“ podotkl Fuksa.

Mléko do kladenského automatu dováží Farma Hole nacházející se nedaleko Velkých Přílep v okrese Praha - západ. Majitel firmy Oldřich Poláček řekl, že v Praze a Středočeském kraji vlastní čtyři automaty a do jednoho dalšího mléko dováží. Přímo v Kladně otevřel druhý automat. „Do prvního automatu dovážíme 200 litrů denně a vždy je prázdný. Lidé se zřejmě našeho mléka nebojí,“ uvedl Poláček. Dodal, že investice do jednoho automatu se pohybují kolem 850.000 korun. „Máme spočítáno, že pokud prodáme z jednoho automatu 160 litrů mléka denně, investice se nám vrátí do pěti let,“ uvedl Poláček. .


Zdroj: E15 on line, 4. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 01:33