Agris.cz - agrární portál

Příměs neschválené odrůdy GM-brambor mezi schválenou

7. 10. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Zástupci Komise a společnosti BASF se setkali na jednání týkajícím se výskytu příměsi odrůdy GM-brambor Amadea na polích, kde se pěstuje GM-odrůda Amflora. Výskyt byl při kontrole prováděné firmou BASF zjištěn u kvetoucích brambor v srpnu ve Švédsku, a sice z důvodu rozdílné barvy květů (Amflora – ojedinělé fialové květy, Amadea – bílé květy). Obě odrůdy jsou určené speciálně k výrobě škrobu vzhledem k obsahu čistě amylopektinového škrobu. Odrůda Amflora je k pěstování v EU schválená, o schválení odrůdy Amadea společnost BASF teprve žádá.

Jednání se zúčastnili i zástupci států, které odrůdu Amflora pěstují: Švédsko, Německo, ČR. Společnost BASF vysvětluje kontaminaci „lidským selháním“, ale dodává, že se jednalo o nepatrné množství - méně než 0,01 % (47 rostlin Amadea mezi 680 000 rostlin Amflora). Nežádoucí odrůda byla z pole, které bylo určeno pro pěstování na semeno, ihned odstraněna. Na jiných místech se kontaminace nevyskytla.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 7. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:36