Agris.cz - agrární portál

Ukrajina kvůli slabé úrodě zavedla kvóty na vývoz obilí

7. 10. 2010 | ČTK

Ukrajinská vláda zavedla do konce letošního roku kvóty na vývoz obilí. Oznámil to dnes první náměstek ukrajinského předsedy vlády Andrij Kljujev. Země tak reaguje na slabou úrodu, která je důsledkem nepříznivého počasí.

"Zavedli jsme (kvóty) v pondělí," řekl Kljujev. Dodal, že vývoz pšenice byl do konce roku omezen na 500.000 tun. Stejná kvóta byla stanovena rovněž pro ječmen. U kukuřice kvóta činí dva miliony tun, napsala agentura Reuters. Ukrajina je největším světovým vývozcem ječmene a šestým největším exportérem pšenice.

Kvóty nezahrnují obilí, které již bylo vyvezeno. Podle poradenské společnosti UkrAgroConsult Ukrajina v uplynulých třech měsících prodala v zahraničí 3,4 milionu tun obilí. Očekává se, že sklizeň obilí na Ukrajině letos klesne na zhruba 38 milionů tun z loňských 46 milionů tun, protože úrodu zasáhla velká sucha.

Sousední Rusko v srpnu vývoz obilí do konce letošního roku kvůli katastrofálnímu suchu a lesním požárům zcela zakázalo. Ruský zákaz přispěl k výraznému růstu cen pšenice na světových trzích.


Zdroj: ČTK, 7. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:17