Agris.cz - agrární portál

Premiéra pro občanskou iniciativu: zákaz GMO

7. 10. 2010 | Euractiv.cz

Petice za Evropu bez geneticky modifikovaných plodin (GMO) dosáhla jednoho milionu podpisů a bude předána předsedovi Evropské komise Barrosovi. Oznámila to na svých stránkách organizace Greenpeace, která pěstování GMO dlouhodobě odmítá.

Opetici, která volá po zákazu pěstování nových geneticky upravených plodin v Evropě, jste mohli poprvé zaslechnout letos v březnu. Impulsem k jejímu spuštění totiž bylo rozhodnutí Evropské komise, které dalo zelenou ke kultivaci speciálně upravené brambory na území členských států EU (EurActiv 3.3.2010). Po geneticky modifikované kukuřici se Amflora, jak se tato odrůda brambory, která slouží jako krmivo pro hospodářská zvířata, nazývá, stala druhou GMO, která se smí v EU pěstovat.

O to, aby se petice dostala do širšího povědomí Evropanů, se starala organizace Greenpeace. Organizátoři prozradili, že miliontý podpis se podařilo získat 28. září, a dodali, že tím „příval podpisů z celé Evropy ještě rozhodně nekončí“.

Petice s podpisy by v těchto dnech měla dorazit i k předsedovi Evropské komise Josému Manuelu Barrosovi. Organizátoři doufají, že dojde i na „osobní předávku“. Odhadují, že by se to mohlo podařit někdy v průběhu příštích týdnů.

Premiéra

Zmíněná petice představuje první tzv. občanskou iniciativu, institut, který nově zavedla Lisabonská smlouva. Jejím smyslem je umožnit občanům EU, aby se přímo zapojili do unijního legislativního procesu.

Aby se Evropská komise jejich iniciativou skutečně zabývala, musí být splněny dvě podmínky: petici musí podepsat minimálně milion občanů, kteří pocházejí z alespoň devíti členských států.

Organizátoři petice jsou o úspěchu přesvědčeni, podle nich nemůže Komise názor veřejnosti o pěstování GMO v Evropě přehlížet.

"Lidé ze všech koutů Evropy vědí, že GM plodiny jsou špatné jak v jídle, tak v zemědělství. Evropané už mají dost toho, jak Barrosova Komise prosazuje GM plodiny navzdory veřejnému odmítání – a Komise jejich hlas nemůže ignorovat," sdělila EurActivu tisková mluvčí české pobočky Greenpeace Lucie Jakešová.

"Velká podpora této občanské iniciativě ukazuje, že Evropané chtějí moratorium na GM plodiny, dokud nebudou vyřešeny vědecké a etické problémy s nimi spojené,” vysvětuluje.

Komise: Iniciativu nebudeme brát na lehkou váhu

A jak se k celé záležitosti staví Evropská komise? Jak EurActivu sdělil její mluvčí: i když v současné době na unijní úrovni probíhají jednání, která mají upřesnit pravidla občanské iniciativy (více např. EurActiv 21.7.2010neboEurActiv 16.6.2010), petice o zákazu pěstování GMO v EU nebude v žádném případě v Komisi brána na lehkou váhu.

Mluvčí také uvedl, že jakmile Komise obdrží oficiální žádost, podrobí petici „testu přijatelnosti“. Důvodem je již zmíněný fakt, že institut občanské iniciativy ještě dosud nebyl uplatněn a petice o GMO tak bude možná premiérou.

V případě, že petice testem projde, v což podle mluvčího věří i Komise, a stane se „oficiální občanskou iniciativou“, komisaři budou mít čtyři měsíce na to, aby zformulovali své vyjádření.


Zdroj: Euractiv.cz, 7. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:29