Agris.cz - agrární portál

Experimentální farma pomáhá Afgháncům zvyšovat produkci

8. 10. 2010 | ČTK

Experimentální farma na okraji Kábulu má Afgháncům ukázat, jak zvýšit produkci na jejich plantážích. Zemědělští odborníci tam testují rozdílné přístupy k pěstování rozličných plodin. Běžní obyvatelé země se od nich poté učí způsoby setby, zavlažování nebo péče o rostliny. Kromě zvyšování výnosů z polí je cílem projektu podporovaného americkou vládou také snížení produkce máku, z něhož se vyrábějí drogy, které poté slouží kupříkladu jako zdroj peněz pro povstalce z radikálního islámského hnutí Taliban.

“Je to cesta pro budoucnost naší země,“ říká o experimentech se zlepšováním zemědělské produkce Chalílulláh Stanakzal, vedoucí farmy Badam Bagh, která leží pod horami na okraji afghánského hlavního města. Experimentální produkci plodin tam zahájili před několika lety za finančního přispění amerického programu USAID (Americká agentura pro mezinárodní rozvoj).

Díky farmě se v zemi stále sužované krutou válkou daří šířit povědomí o moderních zemědělských metodách. „Lidé například stále používají některé postupy pěstování plodin, které nepřinesou moc velkou úrodu. Naše farma se to snaží změnit,“ vysvětlil Stanakzal.

Společně se svými pomocníky pěstuje mnoho druhů plodin. Na plantážích lze nalézt vinné hrozny, artyčoky, kukuřici, ve sklenících zrají rajčata, jahody či brokolice. Farmáři přitom zkoušejí každou plodinu pěstovat několika různými způsoby. Podle toho ji sázejí, zavlažují, ošetřují, sklízejí i skladují. Výsledky jednotlivých postupů poté pečlivě vyhodnocují, aby poznali, které se vyplatí a které nikoli.

Vypěstované plodiny farmáři sami balí a prodávají. Jejich cílem je, aby se produkci rozlehlých plantáží na okraji Kábulu dařilo vyvážet nejen po celé zemi, ale i do zahraničí. Dílčím úspěchem je podle Stanakzala fakt, že koncept farmy nyní kopírují i v dalších oblastech Afghánistánu.

Kromě produkce potravin se na farmě Badam Bagh věnují také vzdělávání obyvatelstva. V areálu je proto vyhrazena zvláštní budova, kde probíhají semináře a školení. V další budově se zase setkávají domácí i zahraniční obchodníci, seznamují se či uzavírají smlouvy.


Zdroj: ČTK, 8. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 19:26