Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 8. 10. - 10.10.2010

11. 10. 2010 | Agris

Komise plánuje omezit zemědělské dotace

Přímé dotace zemědělcům v Evropské unii by měly mít pohyblivý strop, uvádí Komise ve svém návrhu reformy Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013. Informaci přinesla agentura Reuters. Evropská komise již v roce 2007 navrhla, aby dotace pro jediného zemědělce nepřesáhly 300.000 euro. Evropské vlády však návrh odmítly. Ve svém novém textu Komise vysvětluje, že negativní dopady, které by nové opatření mohlo způsobit, by byly omezeny díky jeho flexibilitě. Například pro zemědělské statky, které zaměstnávají velké množství pracovníků, by byl strop vyšší než pro malé farmy.

ČSÚ: V obchodech podražila mrkev a cukr, banány naopak zlevnily

V tuzemských obchodech během uplynulých dvou týdnů nejvíce podražila mrkev, a to o devět procent. Více lidé v tomto týdnu zaplatili i za krystalový cukr, bílé netučné jogurty, máslo a vejce. Naopak levněji mohli nakoupit banány, jablka a přírodní uhličitou minerální vodu. Vyplývá to z pondělních údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Mrkev na počátku týdne obchodníci prodávali za průměrných 14,54 koruny za kilogram, což je o 1,2 koruny více než před 14 dny.

EK chce, aby zemědělci více chránili prostředí a přírodní zdroje

Zemědělci v Evropské unii budou muset dělat více pro ochranu prostředí a přírodních zdrojů, aby si zasloužili bruselské dotace. Uvádí to návrh reformy zemědělské politiky unie od roku 2013, kterou se Evropská komise chystá zveřejnit v polovině příštího měsíce. Zemědělská lobby v unii ale namítá, že plán komise zvýší evropským farmářům náklady. Přímé dotace zemědělcům mají nadále představovat podporu jejich základního příjmu, část platby se ale bude vztahovat na povinné cíle ekologické ochrany.

ŘÍJEN V MYSLIVOSTI

V říjnu postupně ubývá přirozených zdrojů potravy pro zvěř, a ta je nucena hledat potravu na polích, kde se paství na řepce a časně setých obilninách. Spárkatá zvěř se začíná se shlukovat do zimních tlup - stává se více viditelnou, což není projevem přemnožení zvěře, jak se naivně domnívají ekologičtí aktivisté, ale jedná se o její přirozené chování, které má za cíl zvýšit pravděpodobnost přežití zimního období a ubránění se predátorům. V říjnu se musí myslivci věnovat přikrmování, zvěři se vytváří tukové zásoby, které rozhodují o přežití zimního období.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 11. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:53