Agris.cz - agrární portál

FAO: Ceny obilnin jsou přes vysoký růst pod vrcholy z roku 2008

12. 10. 2010 | ČTK

Mezinárodní ceny pšenice, kukuřice a rýže sice v létě prudce rostly, mimo jiné i kvůli zákazu vývozu z Ruska postiženého suchem, nadále však zůstávají pod svými vrcholy z roku 2008. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Růst cen obilnin od července vyvolal obavy z možného opakování potravinové krize v roce 2008. Ta přinesla nepokoje v rozvíjejících se zemích a panické nákupy bohatých zemí.

"Na počátku října mezinárodní ceny (pšenice) byly o 40 procent vyšší než loni, avšak zůstávají 42 procent pod svým vrcholem z roku 2008," uvedla FAO na svých internetových stránkách. Ceny kukuřice ve stejnou dobu meziročně stouply o 31 procent, proti svému vrcholu s června 2008 jsou však nižší o 24 procent. Rýže ve srovnání s polovinou roku 2008 zlevnila o 47 procent.

Nicméně ceny obilí jsou drahé pro mnoho zemí v Africe a v Asii, které je musí dovážet a jsou pro ně hlavní potravinou. Dopad cen na spotřebitele v těchto zemích bude záviset na vládní politice. FAO upozornila, že růst cen z poslední doby těžce ovlivní náklady na vládní program dotací chleba v Egyptě, který je největším dovozcem pšenice na světě.

Zpráva přichází krátce před začátkem pětidenního mezivládního setkání na nejvyšší úrovni reformovaného Výboru pro potravinovou bezpečnost (CFS) při FAO. Jeho cílem je vypracovat společný přístup zajištění globální potravinové bezpečnosti. Účastníci se budou zabývat veškerými důležitými otázkami spojenými se zajištěním potravin, včetně pronájmu půdy, mezinárodních investic do zemědělství a zajištění potravin v době vlekoucí se krize, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:08