Agris.cz - agrární portál

Regionální potraviny se podle ministra mají dostat i na pumpy

12. 10. 2010 | Potravinářská komora

Ministerstvo zemědělství chce výrazněji podpořit výrobce regionálních potravin. Kromě soutěže o regionální potravinu, která v Česku funguje druhým rokem, by měli zemědělci dostat možnost prodávat své potraviny ze dvora nebo například u čerpacích stanic. Ministerstvo chce zavést i značení čerstvosti potravin, které by mělo zákazníkům ukázat, že domácí potraviny jsou většinou výrazně čerstvější než dovozové, řekl ČTK ministr zemědělství Ivan Fuksa.

"Například v Německu nebo Rakousku je běžné, že u čerpacích stanic je také chladící box s místními potravinami. Zákazník asi nebude jezdit po vesnicích, aby objížděl výrobce potravin, ale na pumpu zajede," popsal připravovaný projekt Prodej ze dvora Fuksa.

Podle ministra by se ale měly i změkčit normy pro výrobce potravin tak, aby nemuseli plnit komplikované byrokratické podmínky, aby mohli své zboží prodávat. "Do konce roku bych chtěl podklady připravit a od příštího roku zavést," uvedl.

Například v Karlovarském kraji se zatím regionální potraviny na trh příliš nedostávají. "Než přišla soutěž o regionální potraviny, výrobci své výrobky označovali buď značkou Klasa, nebo Bio. V Karlovarském kraji je přes 50 procent půdy obhospodařované ekologicky, v čemž máme primát mezi kraji," uvedl dnes organizátor krajské soutěže o regionální potraviny Zdeněk Perlinger.

Prvního ročníku soutěže o regionální potravinu se v kraji zúčastnilo 18 výrobců potravin s celkem 58 vzorky. Podle Perlingera se poté zdvojnásobil prodej oceněných výrobků a o regionální potraviny projevily zájem hotely i jeden obchodní řetězec, který chce zavézt prodejní koutek s oceněnými výrobky.


Zdroj: Potravinářská komora, 12. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:28