Agris.cz - agrární portál

Orlickou přehradu znečišťují rybníky, odpadní vody i orná půda

12. 10. 2010 | ČTK

Hospodaření na rybnících, komunální odpadní vody a zemědělská půda a lesy jsou největšími znečišťovateli Orlické přehrady fosforem. Fosfor pak způsobuje růst sinic, které zhoršují kvalitu vody. Jeho zdrojem nejsou jen oblasti v blízkosti přehrady, ale například také povodí Lužnice nebo Nežárky. Vyplynulo to z Bilanční studie, která byla dnes představena na konferenci Revitalizace Orlické nádrže. Pořádá ji Svazek obcí regionu Písecko.

Kvalitu vody v přehradě podle ředitele Krajského úřadu Luboše Průšy zlepší snížení množství fosforu na třetinu stávajícího množství. Pomůže tomu doplňování existujících čističek o nové technologie, které tuto látku co nejvíce odstraňují a pak je také třeba budovat nové čističky, řekl novinářům.

"Na Písecku je 80 procent obcí bez čističek odpadních vod. Mají je jen většinou velká sídla," řekl starosta Písku a předseda svazku obcí Miroslav Sládek. Svazek sdružuje přes 70 obcí, čistírny má zatím sedm z nich, další dvě budou dokončeny letos a jsou zpracovány projekty na další.

Důležitá je také spolupráce s podniky, které na rybnících hospodaří. Bez nich se kvalita vody a množství vypouštěného fosforu nesníží, uvedl Jakub Borovec z Biologického centra Akademie věd. Ústav studii vypracoval. Jeden z možných způsobů snížení množství fosforu je určit rybníky v povodí přehrady, které nebudou sloužit k chovu ryb, ale jako retenční nádrže, v nichž by se usazoval.

Podle odhadů odborníků by se náklady na opatření, která by vedla ke snížení znečištění fosforem, pohybovaly mezi 300 až 500 miliony korun. Čistší voda pak region kolem Orlické přehrady turisticky zatraktivní.

Orlická nádrž patřila v 80. letech minulého století mezi nejdůležitější rekreační oblasti v Česku. Turistický ruch byl významným zdrojem příjmů a zaměstnanosti v regionu. Od konce 80. let zájem rekreantů postupně klesal mimo jiné i kvůli zhoršující se kvalitě vody.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:02