Agris.cz - agrární portál

TZ - Pila v Čáslavi zpracovala v prvním roce svého provozu přes čtvrt milionu kubíků kulatiny

13. 10. 2010 | Agris

Nejmodernější pila v ČR v Čáslavi s unikátní technologií pořezu přesíleného dřeva zpracovala v prvním roce provozu 250 670 krychlových metrů kulatiny. Výrobní kapacity společnosti LESS & TIMBER s.r.o., která je součástí holdingu LESS, se tak zvýšily zhruba na dvojnásobek.

Podle předsedy představenstva holdingu LESS Jana Mičánka představuje čáslavská pila největší investici do zpracování dřeva v historii holdingu a zároveň největší českou investici v této oblasti v ČR v polistopadovém období. LESS & TIMBER s.r.o. je tak v současnosti největší ryze česká dřevozpracující firma v ČR. Celkové náklady na investici včetně koupě německé společnosti Holzwerk Hemau GmbH (HWH) dosáhly 1,8 mld. korun. Akvizicí HWH se LESS & TIMBER s.r.o. stal největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě.

Hlavními přednostmi čáslavské pily jsou vyšší produktivita práce a výrazné zvýšení kvality výrobků. Pila využívá technologii pásových pil, která splňuje požadavek třídění podélným řezem a umožňuje individuální přístup ke dříví. Hlavními produkty jsou truhlářské řezivo a polotovary pro výrobu okenního a dveřního hranolu. Celý komplex pracuje na principu bezodpadového využití dřeva. Součástí je kogenerační jednotka vyrábějící elektřinu a teplo z biomasy (kůra z odkorňovače, stružiny z reduktoru kořenových náběhů), která vzniká při provozu pily. Za posledních 12 měsíců vyrobila elektrárna, kterou provozuje společnost LESS & ENERGY s.r.o., 38 000 MWh elektrické energie a 15 550 MW tepla. Elektřina je dodávána do distribuční sítě, teplo je využito především na provoz sušáren řeziva. Objem vyráběné elektřiny by stačil k zásobování celé Čáslavi.

Nový provoz přinesl do regionu zhruba 150 nových přímých pracovních příležitostí a další desítky v navazujících oborech.

LESS & TIMBER s.r.o. se zabývá komplexním zpracováním přesíleného dřeva s většinovým zastoupením smrku. Zaměstnává téměř 550 zaměstnanců. Provozuje 4 pily v ČR s celkovou roční kapacitou pořezu 460 000 m3 a dva závody (ZZD Klášterec nad Orlicí v ČR a Holzwerk Hemau GmbH v Německu) na výrobu lepených hranolů a nábytkářských polotovarů s ročním objemem výroby 40 000 m3. Dceřiná společnost LESS & TIMBER SK, s.r.o., se na Slovensku zaměřuje na listnatou kulatinu, především buk. Roční obrat skupiny LESS & TIMBER převyšuje 2 mld. Kč a neustále vzrůstá. Výrobky nacházejí uplatnění kromě ČR také na Slovensku, v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Itálii a dalších zemích Evropy, ale i v Číně, Jižní Koreji, Alžírsku nebo Spojených arabských emirátech.


Zdroj: Agris, 13. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 21:08