Agris.cz - agrární portál

Mykologové: Noční mrazíky by houby neměly ohrozit

14. 10. 2010 | Denik.cz

Počasí bez výrazných srážek a s nočními teplotami atakujícími hranice bodu mrazu, které tento týden panuje na území České republiky, by prý nemělo mít výraznější vliv na růst hub. V lesích se dají nalézt především podzimní druhy jako čirůvky, penízovky, václavky, ale i klouzky, lišky a křemenáče, řek Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

"Hub je i přes sušší dny z poslední doby stále dost. Zatím žijí z dešťů z minulého týdne, které byly poměrně vydatné," uvedl Landa s tím, že v lesích se nyní nacházejí především starší houby nebo zcela mladé plodnice. Ani ranní mrazíky prý houbám příliš nevadí. "Nesmí ale trvat více dnů, ani by neměly klesnout příliš pod bod mrazu, jinak se jejich růst zarazí," vysvětlil. Příznivé podmínky pro houbaře by měly podle něj panovat i v nejbližších dnech.

Co všechno lze nyní najít?

V lesích nyní převládají podzimní houby, jako například různé druhy čirůvek. "Pod borovicemi rostou hojně čirůvky zemní, pod osikami a borovicemi se objevují čirůvky zelánky a čirůvky fialové," uvedl mykolog. Hojný je i výskyt penízovek kuželových, penízovek máslových a mlženek. Houbaři mohou najít ještě i klouzky, lišky a křemenáče. Dobře se daří i václavkám, které v posledních dvou týdnech zaplavily lesy. Růst začaly rovněž pozdně podzimní druhy, mezi něž se řadí šťavnatky modřínové a penízovky sametonohé, kterým vyhovují klesající říjnové teploty. Hřibovitých hub prý nicméně ubývá, častěji se objevuje jen hřib hnědý.

Svůj růst pomalu utlumují jedovaté houby, jako jsou muchomůrky červené, muchomůrky šedivky a muchomůrky citronové. Stále se ale ve velkém množství objevuje závojenka vmáčklá a mnoho různých druhů vláknic a pavučinců. "Polovina z několika set druhů pavučinců je sice jedlá, ale druhá půlka je zároveň jedovatá. Jejich rozlišování je obtížné, takže konzumenty od nich raději odrazujeme," uvedl Landa.


Zdroj: Denik.cz, 14. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:35