Pozor na přízemní mrazíky
15. 10. 2010 | SVS ČR
Podzimní přízemní mrazíky mohou znepříjemnit život nejen řidičům, ale i zvířatům. Právě poslední kosená namrzlá píce může způsobit problémy, zejména přežvýkavcům, tj. skotu či ovcím. Namrzlá píce, v níž byly mrazem, tedy krystalky ledu, narušeny buněčné stěny, se může snadno před podáním zvířatům zapařit. A „neštěstí“ je hotovo.
Zapařená píce pak může v bachoru přežvýkavců zkvasit, přičemž se vyvíjí plyn a zvíře se tzv. nafoukne a trpí. Tlak zbytnělého bachoru, odkud plyn nemá úniku, je tak velký, že je zvíře neklidné, snaží se lehat, vstávat a může nakonec i v bolestech uhynout. První pomoc je podat nálevem speciální léčivý prostředek, často je vhodné i použít trokar. Zkušený chovatel, popřípadě veterinární lékař, prorazí stěnu břišní trokarem v místě tzv. hladové jámy, na dlaň od posledního žebra a bederních obratlů, a plyn vypustí. Trokar je v podstatě dutý nůž, u kterého se po vbodnutí vyjme výplň a vzniklou trubicí může plyn a často i zpěněný obsah bachoru ven. Následně je nutné ránu ošetřit dezinfekčním prostředkem.
Aby k těmto „koncům“ nedocházelo, je třeba věnovat zejména v prvních podzimních dnech pozornost možnému narušení píce prvními mrazíky.
Zdroj: SVS ČR, 15. 10. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:09