Agris.cz - agrární portál

Češi šetří i na chlebu, jeho výroba loni klesla o desetinu

14. 10. 2010 | FinančníNoviny.cz

Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o deset procent na 306.000 tun. Češi v důsledku hospodářské recese šetří i na této základní potravině, stále více také před chlebem upřednostňují jiné pečivo. Během svého vystoupení u příležitosti oslavy Světového dne chleba to dnes řekl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Loňský údaj o roční spotřebě chleba dosud Český statistický úřad nezveřejnil. Podle posledního známého údaje z roku 2008 jednotlivec snědl v průměru 44,1 kilogramu chleba za rok, před 50 lety to bylo okolo 70 kilogramů.

"Dle údajů ČSÚ klesla za poslední dva roky v období hospodářské krize odbytová cena chleba o 15 procent a ceny jsou tak dnes na úrovni jako před deseti lety v roce 2001," poznamenal předseda svazu pekařů, podle nějž je v Česku spotřebitelská cena chleba ve srovnání se zahraničím velmi nízká. Podle posledních údajů se kilogram konzumního chleba v ČR prodává v průměru za 17,43 haléřů.

"V Německu a v Rakousku je obdobný výrobek v pekařství k dostání za dvě eura (téměř 50 Kč) a speciální chleby jsou ještě dražší," pronesl Dřízal s tím, že chleba je v sousedních státech výrazně dražší než litr benzinu, zatímco v Česku je to naopak.

Na rozdíl od běžného pečiva, u něhož již zhruba 12 procent je ve formě zmraženého polotovaru dováženo ze zahraničí a v supermarketech následně rozpékáno, se chleba do Česka nedováží, uvedl Dřízal.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 14. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.03.2021 22:15