Agris.cz - agrární portál

Pražáci mají první farmářskou prodejnu. V bývalém bufetu radnice Prahy 1

15. 10. 2010 | Mladá fronta Dnes

Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy od svých kolegů z Vysočiny nabízí od středy první farmářská prodejna v hlavním městě. Ve Vodičkově ulici ji v prostorách bývalého bufetu Úřadu městské části Praha 1 otevřel sedlák František Němec z Netína na Ždársku.

Farmář Němec by chtěl do budoucna sortiment prodejny dále rozšířit například o zeleninu a propojit její chod s internetovým projektem Najdi si svého farmáře, jehož je iniciátorem.

Nová prodejna v pasáži úřadu se okamžitě po otevření dočkala koupěchtivých zájemců. "Během necelých prvních šesti hodin provozu ji navštívilo zhruba 120 lidí," uvedl Němec. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka se jedná patrně o jedinou prodejnu v Praze, kterou provozuje soukromý zemědělec.

Poctivé rodinné farmaření se vyplatí

Němec na své farmě chová 70 mléčných krav, hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy. Asi polovinu vyprodukovaného mléka zpracovává ve své mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Na svých polích pěstuje mák a krmné obilí. Do budoucna se chce věnovat také chovu volů na maso.

Sedlák Němec patří mezi výjimky mezi českými zemědělci, neboť většinu své produkce prodává sám, ať už přímo na svém hospodářství, nebo prostřednictvím internetového obchodu či stále oblíbenějších farmářských trhů. Němec přímo prodá na 90 procent svých výrobků, jen zbývajících deset procent v maloobchodní síti.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají lépe zaplaceno, neboť se nemusejí dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v tomto způsobu nákupu hledají alternativu k supermarketům a průmyslově vyráběným potravinám, jejichž kvalitu a čerstvost někteří z nich kritizují.

Například pouliční farmářská tržiště se stala hitem letošního jara nejprve v Praze, kde jejich počet rychle roste, a postupně začínají fungovat i v dalších městech. "Díky farmářským trhům nám vzrostly tržby o 20 až 30 procent," řekl Němec, který je v tomto směru velmi aktivní. Jeho firma se každý týden účastní hned několika trhů v Praze. A to jim na počátku farmáři nevěřili (viz článek o počátcích farmářských trhů.)


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 15. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 03:17