Agris.cz - agrární portál

Austrálie: biopotravin se letos prodá za miliardu dolarů

15. 10. 2010 | bio-info.cz

Podle nezávislé studie vypracované pro svaz ekologických zemědělců Austrálie by měli letos Australané utratit za biopotraviny poprvé více než 1 miliardu dolarů.

Podle zprávy svazu ekologických zemědělců Austrálie (Biological Farmers of Australia) by měl letos poprvé maloobchodní obrat s biopotravinami v Austrálii dosáhnout 1 miliardy australských dolarů, což je přibližně 17,5 miliardy korun.

Biopotraviny nejrychleji rostoucím segmentem trhu

Podle výzkumné agentury IBISWorld bude segment biopotravin nejrychleji rostoucím segmentem trhu. Z každoročního seznamu sektorů, které mají podle agentury nejlepší předpoklady k růstu v následujících 12 měsících vyplývá, že biopotraviny budou v letech 2010 až 2011 absolutním vítězem vzhledem k tomu, že si stále více Australanů uvědomuje zdravotní výhody biopotravin a ekologické dopady svých nákupních rozhodnutí.

Zpráva IBISWorld předpovídá, že celkový obrat z ekologického zemědělství vzroste letos o 15,1 procenta a dosáhne 450 milionů dolarů. Hlavním hnacím motorem dalšího rychlého růstu spotřeby biopotravin jsou také u Australanů otázky vlivu konzumovaných potravin na zdraví, větší povědomí o trvalé udržitelnosti, vyšší příjmy a větší dostupnost širší nabídky biopotravin. Dalším impulsem je podpora a investice největších Australských firem. Například maloobchodní řetězech Coles nyní nabízí biopotraviny pod vlastní značkou.

Hlavní závěry studie:

Více než 60 procent Australanů kupuje biopotraviny občas, o 20 procent více než v roce 2008

Maloobchodní obraty s biopotravinami vzrostly o 50 procent za dva roky

V roce 2010 by maloobchodní obrat měl přesáhnout 1 miliardu dolarů

Nejrychleji rostoucí kategorie biopotravin: esenciální oleje – plus 155 % (pro výrobce kosmetiky), biovejce – plus 75 %, mléko a výrobky z mléka – plus 36 %, ovoce a víno – plus 16,5 %,

91 procent Australanů si biopotraviny spojuje s pojmem „bez chemie“ (podobné výsledky hlásí i výzkumy mezi Čechy).

Sektor ekologického zemědělství a výroby biopotravin zaměstnává 25 000 lidí


Zdroj: bio-info.cz, 15. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:17