Agris.cz - agrární portál

Pardubický pivovar příští rok zdraží pivo o 50 až 70 haléřů

18. 10. 2010 | ČTK

Pardubický pivovar chystá příští rok zdražit pivo. Očekává, že jeho cena vzroste o 50 až 70 haléřů. Do ceny se promítne vyšší cena za ječmen a očekávaný růst cen energií. Přesnou kalkulaci od příštího roku pivovar teprve připravuje. ČTK to řekl ředitel společnosti Jan Kvasnička.

Zdražení od října letos oznámila skupina K Brewery, která vlastní osm tuzemských pivovarů. Regionální pivovar v Pardubicích se nepřipojil a tradičně změní ceny až od nového roku.

"My připravujeme novou cenu až od ledna. Ječmen zdražil o 20 až 30 procent. Půjde nahoru elektřina, plyn a voda," řekl Kvasnička.

Pivovar původně očekával, že letos vyrobí 85.000 až 90.000 hektolitrů piva. Už nyní je jasné, že se mu to nepovede a udrží produkci na úrovni loňského roku, to znamená okolo 60.000 hektolitrů piva.

"Předpokládali jsme větší produkci, ale nevěděli jsme, že krize tolik zasáhne naše spotřebitele," řekl Kvasnička.

Pivovar chce zvýšit prodej na Slovensku, kde založil dceřinou společnost, a uplatnit se rovněž v Rusku a na Ukrajině. Díky tomu se mu nejspíš podaří vyrobit o 4000 až 5000 hektolitrů piva víc než loni.

Ještě nedávno nesl pivovar název Pernštejn, kvůli expanzi na domácí i zahraniční trhy se přejmenoval na Pardubický pivovar.

"Název Perštejn mimopardubickým nic neříká," řekl Kvasnička.

Značka jako taková nezaniká, ale některá stávající i nová piva budou mít v sobě název "Pardubický", například nově vyráběné pivo Pardubický Taxis. Čtrnáctistupňové světlé pivo je zatím sudové, příští rok bude i v lahvi.

"Mělo by oslovit náročnější spotřebitele. Je to něco mezi dvanáctkou a devatenáctistupňovým Porterem," řekl Kvasnička.


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 09:26