Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 15. – 17. 10. 2010

18. 10. 2010 | Agris

Slováci přehlížejí domácí potraviny. Jsou pro ně drahé

Slováci raději konzumují levnější potraviny z dovozu, domácí produkci pomíjejí. Důvodem je podle odborníků upřednostňování ceny před původem zboží. „V době vyšší nezaměstnanosti, a tedy nejistoty, to platí ještě více,“ vysvětluje pro deník E15 analytička Poštovní banky Eva Sadovská. Problémem je také nabídka v obchodech, kde slovenské zboží představuje jen přibližně polovinu sortimentu. „Na Slovensku jsme na tom hůře než v jiných zemích,“ upozorňuje Stanislav Nemec ze Slovenské zemědělské a potravinářské komory.

Olomoucké hejtmanství udělilo 11 potravinám titul výrobek kraje

Vedení olomouckého hejtmanství a místní Agrární komory dnes udělilo 11 produktům regionálních potravinářských firem titul Výrobek Olomouckého kraje. Odborná porota je vybrala z 59 výrobků, které do soutěže přihlásily více než dvě desítky producentů potravin z regionu. Ocenění získala například společnost Hanácká kyselka, Cukrovar Vrbátky, Zemědělské družstvo Jeseník a řeznictví Kunovský. Samostatnou cenu hejtmana dostal sýr společnosti Orrero. "Význam této soutěže spočívá především v podpoře regionálních potravin.

Potravináři z České republiky se prezentují na veletrhu SIAL v Paříži

Nejvýznamnější evropská přehlídka potravinářství - veletrh SIAL přivede do Paříže každé dva roky tisíce vystavovatelů. Letošní veletrh proběhne ve dnech 17. - 21. října a čeští potravináři se na něm budou prezentovat pod patronací Ministerstva zemědělství a Státního zemědělského a intervenčního fondu. Českou republiku bude reprezentovat téměř 25 firem či institucí. Nejvíce zástupců bude mít jižní Morava, Praha a střední Čechy. Resort bude zastupovat náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel „Účast českých firem na mezinárodních veletrzích napomáhá zvýšení exportu agrárních a potravinářských produktů.“

Brambor se letos v ČR urodilo méně, budou se víc dovážet

Brambor se letos v Česku urodilo méně než loni. Hektarové výnosy byly o něco nižší kvůli nepříznivému počasí a v meziročním porovnání skoro o šest procent klesly pěstitelské plochy. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu (ÚBS) nebude produkce konzumních brambor stačit na pokrytí tuzemské spotřeby, která převyšuje 600.000 tun za rok. Dovoz brambor zřejmě stoupne o desítky tisíc tun, řekl dnes novinářům na odborném semináři v Havlíčkově Brodě předseda bramborářského svazu Miloslav Chlan. "Vždycky to bylo tak, že jsme míň vyváželi a víc dováželi. Ale ten rozdíl byl řádově v desítkách tisíc tun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 18. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:49