Agris.cz - agrární portál

Vinaři hlásí zásoby elektronicky, mají 2 miliony hektolitrů vína

19. 10. 2010 | ČTK

Čeští výrobci a obchodníci s vínem letos zaevidovali v povinném prohlášení o zásobách dva miliony hektolitrů vína. Je to zhruba čtyřikrát více, než je letošní odhadovaná produkce českých vinařů. Naprostá většina výrobců i prodejců své zásoby evidovala prostřednictvím elektronických formulářů, jejichž obliba vzrostla více než 2,5 násobně.

Pouze 18 procent objemu přiznaných zásob bylo podáno papírově. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CCV Informační systémy, která zajišťuje technologii Registru vinic. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

V řádném termínu využilo elektronickou formu prohlášení třikrát více vinařů než v roce 2009. Podíl vinařů, kteří k prohlášení o zásobách využili elektronickou cestu, vzrostl z loňských 17 procent na letošních 48 procent.

Povinné prohlášení o zásobách vyplývá ze zákona o vinohradnictví a vinařství. Každý s výjimkou maloobchodníka a konečného spotřebitele, je povinen každoročně odevzdat prohlášení o zásobách hroznového moštu, zahuštěného hroznového moštu, rektifikovaného moštového koncentrátu a vína, které skladoval k 31. červenci. Vyplnění prohlášení o zásobách je mimo jiné nezbytnou podmínkou pro uchazeče o dotační podporu jak na restrukturalizaci a přeměnu vinic, tak i na investice.

"Odesláním prohlášení přes aplikaci z počítače má vinař svoji povinnost téměř okamžitě splněnu. Není tedy nutné chodit s prohlášením na poštu, případně si ověřovat, jestli prohlášení na příslušný úřad bylo doručeno," uvedl vedoucí Oddělení registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Rostislav Gruna.


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:26