České maso na pultech prohrává. Šunku vozí Němci, kuřata Poláci
19. 10. 2010 | Lidové noviny
Ještě loni pocházel ze zahraničí každý třetí kus vepřového masa na pultech tuzemských obchodů. Letos už je to každý druhý a čeští zemědělci proti konkurenci dál rychle ztrácejí. Prohrávají především kvůli ceně.
Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že právě maso se dováží zdaleka nejvíce ze všech potravin. Ve srovnání s rokem 2003 (před vstupem České republiky do Evropské unie) stoupl v loňském roce dovoz kuřat oproti vývozu hned třikrát. Objem dovezeného vepřového masa se pak zvýšil osmkrát a dovoz hovězího masa vyletěl dokonce na 24násobek.
Vepřové maso proudí do Česka zejména z Německa a Rakouska, levné drůbeží hlavně z Polska.
"Funguje zde častý efekt u českého spotřebitele – co je ze zahraničí, je lepší. Ale to v tomto případě rozhodně neplatí. Tyto produkty tvoří přímou konkurenci českým výrobkům, což vnímáme samozřejmě jako problém," říká Dana Večeřová z Potravinářské komory.
Zdroj: Lidové noviny, 19. 10. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:59