Agris.cz - agrární portál

Sezona výlovu středočeských rybníků je v plném proudu

20. 10. 2010 | ČTK

Rybáři z Rybářství Chlumec nad Cidlinou pokračují dnes ve výlovu rybníku Žehuňský v obci Žehuň na Nymbursku. Očekávají nižší výnosy ryb než v minulosti. Jde o průměrnou produkci, letos chovu ryb příliš nepřálo počasí. Převážnou většinu tvoří kapři. Letos měl podnik problémy s velkou vodou, hodně ryb uplavalo, uvedl ředitel rybářství Ladislav Vacek.

Výlovem Žehuňského rybníku, který je od roku 1948 národní přírodní rezervací, pokračuje hlavní část podzimní sezony. "Lovíme každý den," uvedl Vacek. Rybáři už od začátku října vylovili například Žabakor na Mladoboleslavsku. "Kvůli velké vodě nám některé ryby chyběly, s velkou vodou odplavaly. Místo dvou dnů se lovilo pouze jeden den," uvedl Vacek.

Rybářství očekává nižší výnosy ryb, přestože se během roku domnívali, že zloví běžný objem. "Vypadalo to, že ryby budou jen v jiných váhových kategoriích. Od 25. do 30. září prošla velká voda povodním Mrliny, Cidliny, Jizery i menšími vodními toky, kde hospodaříme. Takže výsledek nevíme a jsme v napjatém očekávání," uvedl Vacek.

Už první dva vylovené rybníky ukázaly, že ryb je skutečně méně. "Byla tvrdá zima a dlouho byl led. Rybám vadily i velké průtoky. Na Českolipsku jeden rybník nevydržel, praskla mu hráz a celý odešel," poznamenal Vacek. Vyčíslení škod bude možné až po vylovení posledního rybníku.

Výlovy skončí 20. nebo 21. listopadu výlovem rybníka Komárovský u obce Branžež v okrese Mladá Boleslav. Je ale možné, že se konec sezony posune až na 4. prosince. Vše závisí na počasí. "Když nezamrzne a nebude nepříznivé počasí, tak by středisko Kopidlno vylovilo rybník až začátkem prosince," vysvětlil Vacek.

Při výlovech jde o řetězec navazujících akcí, aby rybáři udrželi vodu v krajině. "Rybníky vypouštíme postupně jako korálky na niti. Nejdříve ten nejspodnější na soustavě, postupně ty další," řekl ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou. Při výlovech totiž musejí rybáři přemístit do rybníka násadové ryby, kde přečkají zimu.

Veřejnost má o výlov rybníků, kde si může koupit živé ryby, velký zájem. Na příští úterý 28. října mají chlumečtí rybáři nachystán výlov rybníka Vavřinecký v obci Vavřinec v okrese Kutná Hora, kam pravidelně přichází kolem 5000 lidí. "To už je nejen výlov, ale také pouť se stánky, kde se prodávají třeba Štramberské uši nebo kameninové nádobí," uvedl Vacek.

Pravidelná produkce Rybářství Chlumec nad Cidlinou je 1060 tun tržních ryb za rok. Společnost funguje od roku 1993. Je rybářskou společností střední velikosti, která plochou rybníků a produkcí ryb zaujímá 5. místo mezi rybářskými podniky v České republice. V regionu severovýchodních Čech má ve svém oboru rozhodující postavení, obhospodařuje 225 rybníků vlastních i pronajatých o celkové výměře bezmála 1700 hektarů, zasahujících do čtyř krajů - Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého a Středočeského. Ve středočeském se stará o rybníky ve východní části kraje.


Zdroj: ČTK, 20. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:34