Agris.cz - agrární portál

Státní lesy platí právníkům miliony. Nikdo ale nesmí vědět za co

20. 10. 2010 | iHNed.cz

Tajnosti Lesů ČR jdou přímo proti nařízení ministra zemědělství Fuksy, který firmu pojmenoval "černou ovcí státní správy".

Jsou prý nepostradatelní. Dostávají miliony. Ale nikdo nesmí vědět, kdo jsou a co vlastně dělají. Státní lesy, podnik s miliardovým majetkem, důsledně tají, proč a za kolik si najímají elitní právníky. A nepomáhá ani příkaz ministra zemědělství Ivana Fuksy, že Lesy, před jejichž problémovým hospodařením varují i tajné služby, se musí stát průhlednou firmou.

HN získaly dokumenty, podle nichž uznávaná advokátní kancelář Toman, Devátý a partneři loni účtovala Lesům měsíčně zhruba od šesti do deseti milionů. Část faktur zní - bez dalších podrobností - na právní služby, část na zastupování Lesů v mnohamiliardovém sporu s dřevařskou společností CE Wood.

Hlavně kvůli arbitráži s CE Wood státní podnik samozřejmě potřebuje kvalitní advokáty. Jenže pozoruhodné je, že Lesy odmítají říct, kolik kanceláři Toman, Devátý a partneři platí. "Lesy ČR zaplatily v roce 2008, 2009 a v prvním pololetí roku 2010 za externí právní služby částku, jejíž výše zcela odpovídala náročnosti převzatých případů," poslal po dvou týdnech e-mailem odpověď mluvčí Zdeněk Boublík.

A víc neřekne ani advokát Petr Toman. "Je to věc klienta, jestli informace poskytne. Já jsem vázaný mlčenlivostí," vysvětluje.

Ne, ne, neřekneme...

Ale nejde jen o Tomanovu kancelář. Lesy jsou ochotny přiznat jen to, že spolupracují se třemi právnickými firmami.

Jenže opět: nikdo se nemá dozvědět, za co je platí. "Souhrnně se jednalo o právní služby, jejichž obsahem bylo například zastupování Lesů v různých typech řízení před soudy či jinými orgány a též udělování právních porad, sepisování požadovaných listin, příprava právních rozborů a stanovisek," vyjmenovává mluvčí Boublík.

Opakovaná žádost o konkrétní informace pak naráží. "Odpovědi považujeme za dostatečně vypovídající," odepisuje nakonec mluvčí. Přitom nejde o málo: pokud by podnik platil všem třem kancelářím podobně jako té Tomanově, náklady by šly do desítek, možná i stovek milionů.

Ministr: Lesy - černá ovce

Tajnosti Lesů jdou přímo proti nařízení ministra zemědělství Fuksy, který firmu pojmenoval "černou ovcí státní správy". Před týdnem vyhlásil, že si na hospodaření firmy posvítí, a do dozorčí rady jmenoval například známého ekonoma Miroslava Zámečníka. "Vedení má ode mě jasný pokyn komunikovat aktivně a otevřeně," prohlásil Fuksa.

Lesy totiž mají s otevřeností a průhledným tokem peněz už roky potíže. Nejprve neuznávaly, že musí vypisovat veřejné tendry. Později Bezpečnostní informační služba varovala před tunelováním Lesů - například přes pochybné marketingové studie, výdaje na reklamu a neprůhledné obchody. Šéf podniku Svatopluk Sýkora navíc HN před pár dny přiznal, že Lesy vinou nevýhodné smlouvy na prodej dřeva prodělaly miliardu.


Zdroj: iHNed.cz, 20. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:11