Agris.cz - agrární portál

Zákon o významné tržní síle znovu posoudí odborníci

21. 10. 2010 | ČTK

Nový zákon o významné tržní síle, který od února reguluje vztahy mezi obchodníky a jejich dodavateli, znovu posoudí odborníci z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a financí. ČTK to sdělil místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Odborná pracovní skupina vládě navrhne další postup. Podle ministerstva průmyslu a obchodu připadá v úvahu buď úprava zákona, anebo jeho zrušení.

Zákon o významné tržní síle předloni vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli. Odborníci proto zákon znovu posoudí. "Konečným cílem má být zefektivnění zákona o významné tržní síle ve prospěch spotřebitele," uvedl Brom.

Mluvčí MPO Pavel Vlček ČTK řekl, že po důkladné analýze připadá v úvahu úprava, nebo zrušení tohoto zákona. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek už dříve zákon kritizoval. "Ten zákon samotný ve své podstatě přínosný není, protože je to speciální zákon upravující jenom jednu dílčí oblast obchodních vztahů, takže z podstaty věci je naprosto nesystémový a opravdu si zasluhuje zrušení," řekl nedávno Kocourek.

Zemědělci i potravinářské firmy jsou proti zrušení zákona o významné tržní síle. Podle mluvčí Potravinářské komory Dany Večeřové by případné zrušení zákona bylo krokem proti českým potravinářům, kteří by opět byli vydáni na milost a nemilost nadnárodním obchodním řetězcům. Naopak obchodníci i někteří odborníci upozorňují, že tento zákon může zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc sníží ochotu obchodních řetězců odebírat zboží od tuzemských firem.

Nový zákon už využila Potravinářská komora a některé potravinářské firmy, které si na počínání řetězců stěžovaly Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad poté zahájil správní řízení s některými obchodními řetězci. Z porušení zákona o významné tržní síle ÚOHS podezřívá společnosti Ahold a Kaufland. Obchodníci tvrdí, že zákon neporušili.

Zákon o významné tržní síle od letošního února ukládá především obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musejí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky.

Řetězcům od února hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak obchodních řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů, nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platí třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.


Zdroj: ČTK, 21. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 00:52